Ungár Péter: nem szerencsés, ahogy a magyar kormány a Hídhoz viszonyul

A magyar kormány határon túlra irányuló pénzügyi támogatásának ne legyenek politikai feltételei, véli Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője.

„Szlovákiában választások lesznek másfél hónap múlva, és mi fontosnak tartjuk, hogy legyen magyar parlamenti képviselet a választá után is” - mondta a Paraméternek Ungár Péter, az az LMP parlamenti képviselője a Híd képviselőivel folytatott megbeszélések után. Pártja nem akar beleszólni abba, hogy Szlovákiában milyen a magyar pátrtok struktúrája. „Nem az én tisztem eldönteni, hogy a szlovákiai magyarok hogyan szavazzanak, a pártstruktúrát sem nekem kell minősítenem. Az a feladatom, hogy azokkal a képviselőkkel jó viszonyt alakítsak ki, akiket a szlovákiai magyarok megválasztanak” - véli Ungár.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke szerint az aktuális politikai helyzetről tárgyaltak. „A szlovák és a magyar politikai helyzetet vitattuk meg” - tájékoztatott Ravasz. - Már régóta ismerjük egymást, ez most egy kötetlen, politikai eszmecsere volt.”

A Híd és az LMP között már korábban is volt együttműködés, ezt a jövőben is folytatni akarják. Ungár nem tartja szerencsésnek, hogy teljesen egyoldalú a magyar kormány viszonya a szlovákiai magyar pártokkal. „Többször bíráltuk azt, hogy a Magyar Állandó Értgekezletre nem hívják meg a Hidat, véleményem szerint nem a magyar kormány feladata eldönteni, hogy ki a szlovákiai magyarok képviselője, ez nemzetpolitikai szempontból sem helyes lépés” - állítja az LMP-s képviselő. A magyar kormány által a határon túlra küldött pénzügyi támogatásokat nem tartja rossz lépésnek, de szerinte nem lenne szabad politikai feltételekhez kötni. „Jó, ha Magyarország támogatja a határon túliakat, de ha ehhez bármilyen jellegű politikai instrukció kapcsolódik, akkor az ellen fel kell lépni.

(Para)