Uniós forrásokból bővíti az iskola épületét, és épít új óvodát Fél önkormányzata

2023. március 23. - 21:12 | Régió

Uniós támogatásból bővíti az alapiskola épületét, és épít új óvodát a szenci járásbeli Fél önkormányzata. 4,5 millió eurót kapott a község a beruházásra – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Lucia Forman, a Pozsonyi Megyei Hivatal (BSK) szóvivője.

Uniós forrásokból bővíti az iskola épületét, és épít új óvodát Fél önkormányzata
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az alapiskola kétemeletes épületére további emeletet építenek, ahol hat új osztálytermet és tanári szobákat alakítanak ki. Új étkezde és konyha is épül az iskola területén. A teljes projektre 2,4 millió eurót különítettek el.

Az önkormányzat jóváhagyta az új óvoda építésére vonatkozó projektet is. A beruházásra az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) keretében kap 2,1 millió eurót az önkormányzat. Az óvodát az alapiskola épületében levő étkezde és konyha átépítésével alakítják ki.

Jelenleg 360 alapiskolai tanterem hiányzik Pozsony megyében. A megye vezetése Brüsszelben deklarálta, hogy támogatja az alapiskolák bővítését, és 63 millió eurót különít el erre a célra. Megállapodás született a források átcsoportosításáról.

Összesen 26, az alapiskolákat érintő projektet támogatnak, a beruházásokat az év végéig be kell fejezni. 214 alapiskolai osztályt kell kialakítani, ami a hiányzó kapacitás több mint fele.

„Az IROP a projekt első fázisát jelenti. A helyreállítási terv keretében folytatjuk a munkát, mivel más projektek is készen állnak"

– tájékoztatott Juraj Droba megyeelnök.

Az óvodák számára kiírt pályázat keretében 29 projektet valósítanak meg 36 millió euró értékben. Mindegyiket be kell befejezni az év végéig.

TASR

Címkék: uniós támogatás