Uniós képviselő Pellegrininek: szakadjon el Robert Ficótól!

Az újságíró-gyilkosság kivizsgálása, az egység és az Európai Unió (EU) iránya néhány téma azok közül, melyeket az Európai Parlament képviselői érintettek kedden Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelenlétében, az unió jövőjéről szóló eszmecsere keretében.

Uniós képviselő Pellegrininek: szakadjon el Robert Ficótól!
Facebook

Sophie In 't Veld liberális EP-képviselő, aki egy misszió keretében is meglátogatta Szlovákiát, hangsúlyozta annak fontosságát, hogy rács mögé kerüljenek Ján Kuciak újságíró és jegyese gyilkosai. Azt ajánlotta továbbá Pellegrininek, hogy szakadjon el Robert Fico volt szlovák kormányfőtől, és mutassa meg, hogy „Szlovákiát új kéz vezeti”.

Pellegrini biztosította az EP-képviselőket, hogy Szlovákia mindent megtesz annak érdekében, hogy a kettős gyilkosság bűnöseit megbüntessék. Egyben felkérte az európai politikusokat, hogy Szlovákiával kapcsolatban ne általánosítsanak, és ne ítéljék meg néhány részleges probléma alapján az egész országot. In 't Veld értékelte a szlovák kormányfő szavait az EU egységéről. „Nincs Kelet-, Nyugat- vagy Közép-Európa. Csak egy Európa van” – hangsúlyozta.

Pellegrini erre úgy reagált, hogy véget kell vetni a nyugatra és keletre, nagyokra és kicsikre, vagy gazdagokra és szegényekre való felosztásnak. „Az egység a sokféleségben az a kulcs és az az alap, amelyre az EU épült” – mutatott rá.

TASR