Uniós külügyminiszterek ülnek össze Pozsonyban

2016. augusztus 30. - 16:51 | Belföld

A globális külpolitika és biztonságpolitika időszerű kérdései lesznek napirenden az Európai Unió nem hivatalos külügyminiszteri találkozóján, amelyre a hét végén kerül sor Pozsonyban - közölte kedden a szlovák külügyminisztérium.

Szlovákia tölti be ebben a félévben az EU soros elnöki tisztségét.

A pénteken és szombaton tartandó stratégiai vitafórumot Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, az Európai Bizottság alelnöke fogja vezetni.

A találkozó pénteken munkaebéddel kezdődik, amelyen a miniszterek értékelik a legutóbbi törökországi fejleményeket, valamint az EU-török kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit. Megvitatják továbbá a minszki békefolyamatot és annak jövőjét, valamint értékelik az EU globális stratégiájának teljesülését az egyes területeken.

A pozsonyi fórumra meghívást kaptak az EU-tagjelölt országok - Montenegró, Szerbia, Macedónia, Albánia, Törökország - külügyi tárcáinak vezetői is. Ők várhatóan szombat délelőtt tanácskoznak uniós kollégáikkal. A tervezett napirendi témák között szerepel a terrorizmus elleni harc, a radikalizmus erősödésének megelőzése, továbbá az együttműködés lehetőségeinek a keresése ezekben a kérdésekben.

A szombati munkareggeli keretében az európai uniós miniszterek török partnerükkel találkoznak, ami lehetőséget ad a legutóbbi törökországi események megvitatására, a felek álláspontjainak ismertetésére és a kapcsolatok jövőjének a megbeszélésére.

A külügyminiszteri vitafórum befejezése után, szombat délben Federica Mogherini, valamint Miroslav Lajčák, a vendéglátó Szlovákia külügyminisztere közös sajtótájékoztatót tartanak.

A rendezvény utolsó pontjaként az uniós külügyminiszterek munkaebéd keretében az EU keleti partnerségi programjában résztvevő hat ország - Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, Ukrajna, Grúzia és Moldova - diplomáciáinak vezetőivel találkoznak, hogy megvitassák a Keleti Partnerség projekt jövőjét.

(MTI)