Uniós pályázatokban, fejlesztési projektekben segíti tagtelepüléseit az Arrabona EGTC új dunaszerdahelyi irodája

2018. november 7. - 22:25 | Régió

Kedden nyitotta meg irodáját Dunaszerdahelyen az Arrabona EGTC, mely a határon átnyúló együttműködés segítését tűzte zászlajára.

Uniós pályázatokban, fejlesztési projektekben segíti tagtelepüléseit az Arrabona EGTC új dunaszerdahelyi irodája
Fekete Dávid, Sárkány Péter és Hájos Zoltán az irodaavatón (Fotó: Paraméter)

Az Arrabona EGTC-t 2010-ben alapította Győr, Mosonmagyaróvár, Dunaszerdahely és Somorja, győri székhellyel. A csoportosulás célja, hogy a szlovák-magyar határ menti térség (Szigetköz és Csallóköz) közös területfejlesztési céljainak megvalósítását segítse. Ma már összesen 33 település szerepel a tagjai között, melyek lakosainak összlétszáma mintegy 250 ezer fő.

„Tudjuk, hogy míg nekünk egy-egy pályázatírás, vagy projektmenedzsment egy-egy munkát, kihívást jelent, addig az a tagtelepüléseink részére egy-egy hosszútávú céljaik, álmaik megvalósítását jelenti. Éppen ezért számunkra minden egyes projekt egyedi és egyformán értékes”

– fejtette ki az iroda hivatalos megnyitóján Sárkány Péter, az Arrabona EGTC győri igazgatója.

Hozzátette, tapasztalataik azt mutatják, hogy mind a nemzeti, mind pedig az uniós pályázati rendszerek olyan speciális követelményeket támasztanak manapság, hogy azt a pályázó önerejéből elkészíteni, de sokszor magát a forrást felkutatni sem tudja. „Éppen ezért szervezetünk szolgáltatásai hasznos segítője lehet ennek a specializálódott és bonyolult rendszerben történő eligazodásnak, hiszen mindennapi munkánk a pályázatok részletes ismerete és az egyes pályázati forrásokhoz kapcsolódó szabályrendszerekben való eligazodás” – folytatta.

Fekete Dávid, Győr alpolgármestere is részt vett az irodaavatón, és beszédében a magyar megyeri jogú város és Dunaszerdahely eddigi együttműködését emelte ki. „Ha az elmúlt időszak fejlesztéseit megnézzük, akkor látni, hogy történtek és folyamatban vannak olyan fejlesztések, amelyek a két város turisztikai attrakcióihoz kötődnek, ahol az idegenforgalmi lehetőségeket igyekszünk erősíteni” – fejtette ki.

Jelenleg két határon átnyúló projekt áll megvalósítás alatt, mindkettőben Dunaszerdahely is részt vesz. A Cultacross nevű projekt részeként a dunaszerdahelyi termálfürdő területén lévő tó területét fejlesztik egy új kulturális színtér, vízi színpad létesítésével.

A Builcogreen megnevezésű kezdeményezés négy témája pedig a hulladékgazdálkodás, a virágos város, a zöld övezetek, illetve a katonai- és köztemetők karbantartása és üzemeltetése. Utóbbi kapcsán legutóbb október közepén éppen Dunaszerdahelyen tartottak előadást.

Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester az iroda átadóján azt emelte ki, hogy néhány éve Borkai Zsolt győri polgármesterrel arról tanakodtak, hogyan lehetne elérni, hogy több felvidéki település is csatlakozzon az Arrabona EGTC-hez. „Úgy véltük, hogy ha Dunaszerdahelyen megnyitunk egy képviseletet, akkor talán bátrabbak lesznek a települések. Nincs messze Győr, de egy másik ország, más jogrenddel, és talán ez is visszafogta a polgármestereket” – emlékeztetett, kiemelve, nemcsak a taglétszámot kell emelni, de azt elérni, hogy hasznos információkkal láthassa el az iroda a településeket.

(SzT)