Uniós pénzekből finanszírozzák a Budamér-Magyarbőd sztrádaszakasz megépítését 

A D1-es autópálya Budamér-Magyarbőd (Budimír-Bidovce) szakaszának finanszírozására az Európai Unió Kohéziós Alapjából 200 millió eurót hívhat le Szlovákia. A közlekedési minisztérium megkapta Brüsszel jóváhagyását, a Kassa alatti 16 kilométeres szakasz az unió társfinanszírozásával épül meg. A munka a tervek szerint halad, az év végén átadhatják a szakaszt, tájékoztatott a közlekedési tárca.

Uniós pénzekből finanszírozzák a Budamér-Magyarbőd sztrádaszakasz megépítését 
TASR

„Ez az újabb nagy autópálya-építési projekt, amelynek finanszírozásához megszereztük az Európai Bizottság jóváhagyását. A következő, amihez szeretnénk megkapni a támogatást, az az R2-es gyorsforgalmi út Saca (Šaca) -Kassaolcsvár (Košické Olšany) szakasza, valamint a kassai körgyűrű délkeleti részének befejezése” - jelentette ki Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter.

A tárca tájékoztatása szerint a 2021-2027-es időszakban az uniós alapok felhasználása során a D3-as autópálya hiányzó szakaszainak befejezése, a D1-es Nagyturány (Turany) és Gombás (Hubová) közti szakasza, valamint az R2-es gyorsforgalmi út Trencsén (Trenčín) és Kassa köztihiányzó szakaszai élveznek elsőbbséget.

A D1-es budaméri szakaszát 2016 novemberében kezdték építeni az Eperjes és Kassa közti autópálya folytatásaként. Az R2-es befejezése után a kassai körgyűrű keleti részét fogja képezni, és összeköti a D1-est a Miskolcra vezető R4-es gyorsforgalmi úttal. Ezáltal tehermentesíti az I/68-as és az I/50-es utakat, főként a tranzitforgalomtól.

TASR