Uniós szintű ársapka bevezetését szorgalmazza az osztrák kancellár az áramdíjakra

2022. augusztus 28. - 19:13 | Külföld

Karl Nehammer osztrák kancellár azt javasolta vasárnap, hogy az Európai Unió "válassza le az elektromos áram árát a gáz áráról", és vezessen be ársapkát az áramdíjakra.

Uniós szintű ársapka bevezetését szorgalmazza az osztrák kancellár az áramdíjakra
Karl Nehammer (TASR)

"Muszáj, hogy csökkenjenek az áramszolgáltatás díjai, nem szabad hagyni, hogy minden nap Vlagyimir Putyin orosz elnök döntsön az európaiak helyett. Le kell állítanunk ezt az őrületet, ami jelenleg az energiapiacokon tombol, és ez csak európai szintű megoldással lehetséges" - fogalmazott a kancellár közleményében. Hozzátette: valamit tenni kell végre, a piac jelenlegi formájában nem fogja magát korrigálni.

Ausztria gázellátása jelentős mértékben függ az orosz piactól, viszont az elektromos áram nagy részét megújuló energiaforrásokból állítják elő. A Reuters hírügynökség megjegyezte: Ausztriában sokan egyre inkább értetlenül figyelik, hogy az energiapiacon az áram és a gáz ára mégis szorosan összefügg.

"Az elektromos áram piaci árának csökkennie kell, és le kell választani azt a gázról, hogy az ára közelebb kerüljön a tényleges előállítási költséghez" - mondta Nehammer.

Petr Fiala, a soros EU-elnökséget betöltő Csehország kormányfője pénteken bejelentette, hogy hamarosan összehívják a tagállamok energiaügyi minisztereinek sürgősségi tanácskozását. Nehammer megerősítette, hogy az áramdíjak leválasztásának terve szerepelni fog az ülés napirendjén.

MTI