Uniós találkozót tartanak a kettős termékminőségről Pozsonyban

Egyforma termékminőséget mindenkinek a címe annak a pozsonyi találkozónak, amit szlovák kezdeményezésre a kettős termékminőség gyakorlatának a megszűntetéséért tartanak a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével pénteken.

Uniós találkozót tartanak a kettős termékminőségről Pozsonyban
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A kettős termékminőség - egyes multinacionális vállalatok kelet-európai piacon forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek - azután vált jelentős politikai témává az unióban, hogy a szlovák agrártárca, egy élelmiszertermékeken végzett összehasonlító vizsgálat eredményére hivatkozva, felhívta rá a figyelmet. A szlovák vizsgálat eredményeit később tíz országban, köztük Magyarországon és Csehországban végzett hasonló elemzés is megerősítette, s az is bebizonyosodott, hogy a kettős minőség gyakorlata az élelmiszereken kívül más szegmensben, például drogériai termékeknél is nyomon követhető.

A kettős minőség megszüntetéséről szélesebb körben a visegrádi négyek kormányfőinek márciusban, Varsóban tartott csúcstalálkozóján is szó volt. Ott Robert Fico kormányfő sértőnek és elfogadhatatlannak, ugyanakkor egyértelmű csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítette a kettős minőséget, egyúttal a helyzet sürgős megvizsgálására szólította fel az EU illetékes szerveit, kilátásba helyezve, hogy amennyiben az uniós szervek nem tanúsítanak "tisztességes" hozzáállást, Szlovákia európai polgári kezdeményezést indít.

Később, júliusban Fico, aki tétlenséggel vádolta meg az Európai Bizottságot, kijelentette: amennyiben Brüsszel nem tesz hathatós lépéseket a kettős minőség megszűntetésére, Szlovákia nyomásgyakorlásként már ősztől ideiglenes, egyoldalú intézkedéseket hoz. Kifejtette: az egyik lépés az lehet, hogy a közétkeztetésben kizárólag a jó minőségű belföldi élelmiszerek használatát engedélyezik.

A pénteki pozsonyi találkozó ötlete szeptemberben a szlovák és a cseh kormány együttes ülésén fogalmazódott meg azután, hogy a kettős minőség megszüntetésében érdemi előrelépés alig történt.

A pénteki találkozóról a Robert Fico a napokban azt mondta: azt várja, sikerül nyomást gyakorolni az illetékes uniós szervekre azért, hogy konkrét megoldás szülessen.

A kettős termékminőségről tartott találkozó a pozsonyi várban lesz, és a visegrádi négyek kormányfőinek sajtótájékoztatójával végződik, a tervek szerint kora délután.

(MTI)