Ünnepnapi boltzár: A kereskedők komoly kiesésre panaszkodnak, a vásárlók nagy része külföldre utazik

2017. szeptember 28. - 09:10 | Belföld

Az ünnepnapi boltzár bevezetése óta már négy ünnepet tudhatunk magunk mögött. Bár a pénzügyminisztérium egyelőre nem tett közzé ezzel kapcsolatban hivatalos adatokat, a kerekedők komoly kiesésre panaszkodnak a törvény miatt.

A hazai üzleteket tömörítő Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség (ZOCR) elnöke szerint bizonyos kereskedők számára előnyössé vált az ünnepnapi boltzár: a bevételt, amit az ünnepnapon elveszítenek, az ünnep előtt pótolják, akkor ugyanis az emberek elárasztják a boltokat.

A kötelező ünnepnapi boltzár okozta kiesésre elsősorban a kisvállalkozók panaszkodnak. Oliver Fodor vállalkozó a Joj televíziónak elmondta, a gazdaság megkárosításának tartja a törvényt, amit szerinte főleg az olyan kisvállalkozók szenvednek meg, mint ő. „Az emberek az ünnepnapokon is vásárolnak, csak nem idehaza, hanem külföldön. A kisvállalkozókra nézve ez megsemmisítő lehet” – nyilatkozta a vállalkozó.

Egy másik kereskedő arra panaszkodott, hogy az évi 14 és fél napnyi kötelező zárva tartás megközelítőleg 60 ezer eurós veszteséget jelent majd vállalkozásának.

A pénzügyminisztérium egyelőre nem közölt pontos adatokat az ünnepi boltzár okozta változásokról, azt azonban leszögezték, a törvény egyelőre nem gyakorolt észrevehető hatást az ország gazdaságára.


(noviny.sk)