Unod a szakmát, amit kitanultál… de nincs kedved évekre visszaülni az iskolapadba?

Nem muszáj! Akár két hónap alatt elsajátíthatsz egy új szakmát és szerezhetsz róla nemzetközi tanúsítványt úgy, hogy egy centedbe sem kerül. Sőt, amíg tanulsz, fizetést is kapsz. 

Képen: A Wertheim s.r.o. hegesztőképző központja.
Balról: Busánszky Viktor, Csóka Róbert
 

Ez mind szép és jó, de hol van itt a kutya elásva?

Felfegyverkezve tollal, papírral, hangrögzítő masinával és fényképezőgéppel elindultunk, hogy megkeressük azt a bizonyos kutyát. Ahogy haladunk a Wertheim egyik hangárában létrehozott hegesztői tanoda felé, elsuhan mellettünk egy tag rolleren. "Na, őt kellett volna lekapni!" – kiáltom oda a fotósnak. Pár perc beszélgetés után Fekete Istvánnal, a betanításért felelős mesterrel nyilvánvalóvá válik, hogy ezen a napon a rolleren száguldó tag a kisebb meglepetések kategóriájába tartozik.

A mesterből ugyanis sugárzik a megértés és az elkötelezettség a fiatal Csallóköziek iránt. "Mi lenne velünk nélkülük? Mi kiöregszünk a szakmából és nem lesz utánpótlás. Tanítsuk meg nekik a szakmát, hogy később átvehessék a stafétát." Ezért hozták létre a hegesztő-képző iskolát a fiatal Csallóköziek számára. "A Csallóközi ember megbízható. És ha el is megy, visszajön, mert mi megszoktuk, hogy itt mindenünk megvan."

Képen: A hegesztő iskolában.
Balról: Csóka Róbert, Fekete István, Busánszky Viktor
 

Nem lesz meg az elásott kutya?

A beszélgetéshez két fiatal is csatlakozik, akik már frissen szerzett, nemzetközileg elismert hegesztői tanúsítvánnyal büszkélkedhetnek, alig két hónap betanítás után. Busánszky Viktor a Sportgimnáziumban, Csóka Róbert pedig a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában végzett, mindketten Dunaszerdahelyen.

"Engem sosem vonzott a turizmus. Csak azért jártam az SPTŠ-re, mert az órarendbe be voltak építve az edzések" – kezdi Róbert. "És olyan munkát kerestem, amely mellett el tudok járni edzésekre." - folytatja. 

Mint kiderült, mindketten fociznak, és a rendszeres tréningeket össze tudják hangolni a jelenlegi munkájukkal. "Itt 6-tól fél 3-ig tart a munkaidő, és mivel ez nem egy fizikailag megterhelő munka, bőven marad energia a focira is" – mondja Viktor.

Mivel megszerezték a nemzetközi hegesztői tanúsítványt, megnő a fizetésük is, hiszen a cég most már hegesztőkként tartja nyilván őket. "De ez nem azt jelenti, hogy most már segítség nélkül kell megoldanunk a feladatokat. Egyedül dolgozunk, de a tapasztaltabb hegesztők meg-megállnak mellettünk, megnézik, amit csinálunk és tanácsokkal látnak el, ha kell. Mindenki nagyon segítőkész és ez jó érzés" – árulja el Viktor és hozzáteszi: "Másoknak is ajánlom, hogy jöjjenek el és próbálják ki a hegesztést. Az a jó benne, hogy nem egyhangú munka és minden nap más."

"És hogy a munkánk eredménye kézzelfogható" - teszi hozzá Róbert.

Beszélünk még a fociról, az új DAC stadionról, és elmesélik a terveiket is. Ahogy elnézem a fiúkat, elégedettnek tűnnek. Más nagy cégek gépezetével ellentétben a Wertheim nem nyeli el őket.

Képen: A tanoncok munkájának kézzelfogható eredménye.
 

Nincs elásott kutya

Vagy legalábbis mi nem találtuk. A Wertheimnél törődő, szinte családias légkör segíti a fiatalokat abban, hogy elsajátítsanak egy új szakmát, amely ki tudja, talán életük végéig végigkíséri őket.

Akár úgy érzed, szívesen elsajátítanál egy olyan szakmát, amelyben mindig találsz munkalehetőséget, akár több információra van szükséged, hívd Széll Viktóriát, a Wertheim személyzeti osztályának munkatársát a +421 911 391 160-as mobilszámon. Szívesen válaszol minden kérdésedre.

Szerző: Bakos Adri
Fotók: Kertész Laci
Szervező: Pružincová Lucia
 
(PR-cikk)