Üresedés van: Bűnbandák ritkították egymást egy mexikói börtönben, 52 halott

2016. február 11. - 18:59 | Külföld

Véres összecsapások törtek ki rivális bűnbandák között csütörtökön helyi idő szerint a hajnali órákban egy mexikói börtönben, legalább ötvenketten meghaltak és tizenketten megsebesültek - közölte Jaime Rodrigez, Nuevo León szövetségi állam kormányzója. 

Üresedés van: Bűnbandák ritkították egymást egy mexikói börtönben, 52 halott
Fotó: AP/TASR

A tisztségviselő azt mondta, az északkeleti Monterrey városában található Topo Chico büntetés-végrehajtási intézetben az előzetes médiajelentésekkel ellentétben nem börtönlázadás és szökési kísérlet történt, hanem két rivális bűnbanda tagjai kerültek összetűzésbe. Rodrigez azt mondta, az egyik csoport élén a Mexikó legkegyetlenebb drogkartelljének tartott Los Zetas egyik tagja állt.

A börtönben tűz ütött ki, a Milenio TV mexikói televíziós csatorna a lángokban álló épületről közölt felvételeket.

Szemtanúk szerint körülbelül hajnali fél egykor borult lángba az épület, fegyverropogást, kiáltásokat és robbanásokat lehetett hallani. A levegőt sűrű füst töltötte be, valószínűleg amiatt, hogy a foglyok matracokat égettek.

A Milenio TV képsorain rendőrségi járműveket lehetett látni, ahogyan a börtönhöz közeli utcán járőröztek. A tévécsatorna arról számolt be, hogy néhány rokon, akik házastársukat látogatták meg a fegyintézetben, égési sérüléseket elszenvedett rabokat látott, a hatóságok pedig szökevényeket keresve fürkészték a környéket.

Az utóbbi években számos alkalommal törtek ki börtönlázadások Mexikó túlzsúfolt börtöneiben, ahol gyakran egymással szemben álló drogkartellek tagjait tartják fogva.

Az incidens egy nappal Ferenc pápa első mexikói látogatása előtt történt. A római katolikus egyházfő programtervei között szerepel, hogy jövő héten ellátogat az észak-mexikói Ciudad Juárez börtönébe. A város egykor a világ legveszélyesebb településének számított.

MTI/para