Üresen maradt a komplett templom, miután az összes szerzetesnek pozitív lett a drogtesztje

2022. november 29. - 14:35 | Külföld

Üresen maradt egy thaiföldi templom, miután négy buddhista szerzetes, köztük a főapát drogtesztje is pozitív lett - közölték a helyi hatóságok.

Az ázsiai ország közepén fekvő Fecsabun tartomány szerzeteseit hétfőn vitték el a rendőrök, miután kiderült, hogy a metamfetamin-drogtesztjük pozitív lett. Bunlert Thintaptháj rendőrtiszt beszámolója szerint később egy egészségügyi intézménybe szállították őket, hogy drogrehabilitációs elvonó kúrán vegyenek részt.

A rajtaütés a drogkereskedelem országszerte zajló visszaszorítása keretében zajlott, azt azonban nem árulta el a rendőrtiszt, hogy mi vezette őket a Bung Szam-Fan körzetbeli szerzetesekhez.

Tintaptáj az AFP hírügynökségnek ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a közeli falvak lakóit aggodalommal töltötte el a hír, a kiürült templomban ugyanis így nem tudják gyakorolni a buddhizmus fontos részét alkotó érdemszerzést; ennek során a hívők jó cselekedetekkel - így például étel adományozásával a szerzetesek - védőerőhöz juthatnak.

A körzethez tartozó szerzetesrendek főapátsága mindazonáltal megígérte, hogy új szerzeteseket rendelnek ki a szóban forgó templomhoz, hogy a hívők békében gyakorolhassák vallásukat.

Thaiföldön az elmúlt években meglehetősen nagy forgalma volt a kábítószereknek: az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) szerint tavaly minden eddiginél nagyobb mennyiségű metamfetamint foglaltak le. A kábítószert Mianmarból, a világ legnagyobb metamfetamin-előállító országából szállítják be Laoszon keresztül, a tablettákat ezután 50 thai bátért (554 forint) árulják a nyílt utcákon.

Prajuth Csan-Ocsa thaiföldi miniszterelnök a múlt hónapban széleskörű kábítószerellenes razzia kezdetét jelentette be, miután egy volt rendőrtiszt - akit metamfetamin-birtoklás miatt bocsátottak el - 37 ember halálát okozta egy óvodai lövöldözéssel.


(MTI)