Űrhajósok zöldség- és gyümölcsellátását biztosító üvegház tervét mutatták be német kutatók

2019. augusztus 23. - 18:29 | Tech

Űrhajósok zöldség- és gyümölcsellátását biztosító üvegház tervét mutatták be pénteken német kutatók, a koncepciót alkalmazni lehetne a Holdra és a Marsra tervezett missziók esetében.

Űrhajósok zöldség- és gyümölcsellátását biztosító üvegház tervét mutatták be német kutatók
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A Német Űrközpont (DLR) brémai központjában mutatták be az üvegházmodult, amelyet a német szakemberek szerint akár egy kereskedelmi célú Falcon-9 rakétával is el lehet juttatni a világűrbe.

A 30 négyzetméternyi alapterületű modult a landolás után szét lehet hajtogatni, majd egy sík terepen felállítani a teljesen zárt rendszerben működő üvegházat, amelyben 90 kilogrammnyi élelmiszert lehet termelni havonta.

Fotó: inhabitat.com

A német mérnökök az Antarktiszon tavaly egy éven át végzett kísérleti programjukra alapozzák tervüket. A DLR az Alfred Wegener Intézethez tartozó Neumayer III. antarktiszi kutatóállomás közelében lévő konténerben állította fel a kísérleti üvegházat. Talaj, napfény nélkül több mint 270 kilogramm zöldséget termeltek, amellyel nemcsak az ott dolgozó legénységet látták el, hanem ismereteket gyűjtöttek arról is, hogyan lehetne ellátni Holdra vagy Marsra tartó missziók legénységét is.

Bár az Antarktiszon a külső hőmérséklet gyakran mínusz 45 Celsius-fokra süllyedt, az üvegházban alig egy év alatt 115 kiló salátát, 67 kiló uborkát, 46 kiló paradicsomot, 19 kiló karalábét termeltek a kutatók oly módon, hogy a konténerben nem volt sem termőtalaj, sem napfény. Számítógépes irányítással tápoldat permetezte a gyökereket, a levegőt és a vizet pedig újrahasznosítják az EDEN-ISS elnevezésű kutatási projektben.

Az antarktiszi üvegházat jelenleg felkészítik a következő növénytermesztési szezonra, hogy a következő két évben tökéletesítsék a technológiát.

(MTI)