Űrkarambolt hárítottak el, de kelleni fog egy "űr-KRESZ"

2019. szeptember 3. - 19:23 | Tech

Az Európai Űrügynökség (ESA) kedden bejelentette, hogy megváltoztatta egy megfigyelő műholdjának pályáját, hogy elkerüljön egy esetleges ütközést az Elon Musk alapította SpaceX egy műholdjával.

Űrkarambolt hárítottak el, de kelleni fog egy "űr-KRESZ"
Illusztráció (wikipédia)

Az ESA Twitter-üzenetben számolt be a manőverről, amelynek során "az Aelous globális széljárásmegfigyelő műhold hajtóművét begyújtották, hogy kimozdítsák az SpaceX műholddal való ütközőpályáról".

Az űrhivatal közleménye szerint a tudósok úgy döntöttek, hogy a legbiztonságosabb, ha a műhold magasabb pályára áll. Egyúttal azt is hangsúlyozták, hogy a hétfőn végrehajtott manőver az első olyan volt, amellyel egy működő műholddal való ütközést kellett elkerülni. Többnyire ugyanis a már nem működő, vagy korábbi ütközések miatt darabokra hullott műholdakkal való ütközéseket kell elkerülnie az ESA műholdjainak.

A karambol esélye 1 az 1000-hez volt - közölte az Európai Űrügynökség. Az ESA egy szakértője elmondta a dpa-nak, hogy a SpaceX messzemenően együttműködött az európai ügynökséggel, ez nem mindig van így, vannak műholdüzemeltetők, amelyek nem is reagálnak a megkeresésekre, márpedig egyeztetés hiányában előfordulhat, hogy két műhold ugyanabba az irányba indul el.

A SpaceX, amelyet 2002-ben alapított Elton Musk, májusban állította Föld körüli pályára a vállalat Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához használandó első hatvan műholdját. A műholdhálózat fellövése aggodalmat keltett a csillagászok körében, akik az ütközések veszélyére figyelmeztettek.

A SpaceX összesen 12 ezer műholdat akar pályára állítani az egész bolygót körbevevő Starlinkhez. A Föld légkörében egyre több magánvállalat műholdja kering, az ESA adatai szerint már mintegy 20 ezer. Az űrügynökség ezért az űrbiztonság miatt novemberre tanácskozást hívott össze egy "űr-KRESZ" kidolgozására.

MTI

Címkék: műhold, elon musk