Űrsétával készítik elő az ISS-en az orosz Nauka modul jövő évi érkezését

2020. november 19. - 08:28 | Tech

Többórás űrsétát kezdett szerdán a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének két orosz tagja, hogy az űrállomás külső felületén megkezdjék a jövőre érkező Nauka kutatómodul fogadásához szükséges szerelési munkákat - közölte a Roszkoszmosz orosz űripari vállalat.

Szergej Rizskov, az ISS jelenlegi parancsnoka és Szergej Kudj-Szvercskov űrsétáját mintegy öt és fél órára tervezték, de előtte még több mint két órát kellett eltölteniük a Poiszk modul zsilipkamrájának ellenőrzésével, miután a 11 éves modult az űrhajósok még sohasem használták arra, hogy azon keresztül lépjnek ki a világűrbe.

A Nauka fogadásának előkészítésére a tervek szerint mintegy tíz űrsétára lesz szükség. Továbbá le kell majd kapcsolni az ISS-ről és egy teherűrhajó segítségével "el kell süllyeszteni" a Föld légkörében a régi Pirsz modult, hogy helyet csináljanak neki.

A régóta várt, 22 tonnás és 13 méter hosszú többcélú kutatómodul egyebek mellett lehetővé teszi majd, hogy a kutatómunka egyes feladatait az űrhajósok az űrállomáson belülről végezhessék el.

Az október közepe óta fent dolgozó háromtagú legénység harmadik tagja, Kate Rubins mellett kedd óta további négy űrhajós tartózkodik az ISS-en: Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai asztronauták, illetve japán kollégájuk, Nogucsi Szoicsi. Ők négyen a SpaceX magán társaság űrhajójának, a Crew Dragonnak az első üzemszerűen indított járatával érkeztek a Föld fölött mintegy 400 kilométerrel lebegő űrállomásra.

MTI