Ursula von der Leyen szerint "válaszlépésekhez fog vezetni" az, ami az Északi Áramlat vezetékekkel történt

2022. szeptember 28. - 13:37 | Külföld

Eddig összesen három szivárgást fedeztek fel az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken a balti-tengeri Bornholm szigete előtt részben a dán, részben pedig a svéd vizeken. A történtek vitákat váltottak ki szerte az unió tagállamai között. Míg egyesek szerint korai lenne azt találgatni, hogy mi okozhatta a szivárgást, mások már "célzott támadást" emlegetnek. Most Ursula von der Leyen is megszólalt, aki egy Twitter üzenetben fejtette ki az álláspontját.

Ursula von der Leyen szerint "válaszlépésekhez fog vezetni" az, ami az Északi Áramlat vezetékekkel történt
Fotó: TASR/AP

Ursula von der Leyen EB elnök a Twitteren jelentette be, hogy már konzultált Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel, és jelenleg mindennél fontosabb kivizsgálni az esetet, de az európai energiainfrastruktúra bárminemű szándékos megzavarása

"elfogadhatatlan, és a lehető leghatározottabb válaszlépésekhez fog vezetni."


Sajtójelentések szerint a dán és svéd mérőállomások két erős robbanást észleltek a szivárgások előtt. Björn Lund, a svéd szeizmológiai hálózat (SNSN) szakembere a svéd SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva kedden közölte, hogy kétség sem férhet ahhoz, hogy ezek robbanások voltak, s nem földrengésről, vagy földcsuszamlásról van szó. Az elsőt hétfőn reggel két óra három perckor, a másodikat este hét óra négy perckor regisztrálták. Az utóbbi ereje egy 2,3-as erősségű földrengésnek és több mint száz kilogramm dinamitnak felelt meg.


(para)