Űrszemét miatt kényszerül manőverezésre a Nemzetközi Űrállomás

2022. április 23. - 12:54 | Tech

Nem tervezett kitérő manővert kénytelen végrehajtani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szombaton, hogy kikerüljön egy felé közeledő kozmikus hulladékot.

Űrszemét miatt kényszerül manőverezésre a Nemzetközi Űrállomás
A Nemzetközi Űrállomás 2022 március 30-án a Szojuz MSz-19 orosz űrhajó fedélzetéről (Fotó: Roszkozmosz Űrügynökség)

Az űrállomáshoz kapcsolódó Progressz MSZ-18 orosz teherűrhajó motorját (közép-európai idő szerint) délután fél 4-kor bekapcsolják, így az ISS sebességét megnövelik, és az állomást 1,8 kilométerrel magasabbra emelik - közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség.

A korrekciós manőver után az ISS 414 kilométeres magasságban fog tovább keringeni. Az űrállomás Föld körüli pályájának maximális magassága valamivel 438 kilométer felett van.

Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben, az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást.

Tavaly novemberben például az orosz hadsereg megsemmisített egy használaton kívüli műholdat, és a művelet után félő volt, hogy a szétszóródott törmelék a Nemzetközi Űrállomásnak ütközhet. Az ISS legénységének emiatt biztonsági okokból egy időre át kellett szállnia az űrállomáson dokkoló két űrhajóba. Végül nem történt ütközés, és az űrállomás nem sérült meg.

(MTI)