Utalvány helyett készpénz – ki mindenki jogosult pénzbeli jutalomra az oltásért, és ez mennyibe fog kerülni?

2021. december 8. - 14:28 | Belföld

Megegyezett a koalíció a nyugdíjasok oltásának ösztönzésében: 300 eurót kap az, aki december 24-ig felveszi a 3. oltást, vagy legalább beregisztrál az oltás felvételére. Aki december 24-ig felveszi a második vagy az első oltást, az csak 200 eurót kap. Annak is jár a pénz, aki legalább december 24-ig regisztrálja magát az oltásra, és legalább január 15-ig fel is veszi azt.

Utalvány helyett készpénz – ki mindenki jogosult pénzbeli jutalomra az oltásért, és ez mennyibe fog kerülni?
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Kedden Igor Matovič pénzügyminiszter jelentette be a megállapodást az idősek oltási támogatásáról. „Az 500 eurós oltási utalványok elfogadásához nem volt meg a támogatás sem a koalícióban, és az ellenzéki pártok között pedig végképp nem, ezért a józan ész azt parancsolta, hogy az eredmény, a nyugdíjasok egészségének védelme érdekében kössünk kompromisszumot” – mondta Matovič.

Az oltásért kapott jutalmat az arra jogosultak arra költhetik, amire akarják, vagyis nem biztos, hogy éppen a legrosszabb helyzetben lévő vállalkozásoknak fog majd segíteni.

Fontos a határidő is: csak az kap anyagi ösztönzést az oltásra, aki december 24-ig felveszi az aktuális adagot, vagy legalább addig regisztrál az oltásra, és legkésőbb január 15-ig be is oltatja magát.

Ki jogosult az oltásért kapott anyagi ösztönzésre?

- azok a 60 év felettiek, akik még nincsenek beoltva, de december 24-ig legalább regisztrálnak, és legkésőbb január 15-ig meg is kapják az első adagot – ebben az esetben 200 euró jár.
- azok a 60 év felettiek, akik ezidáig csak az első adag vakcinát vették fel, de legkésőbb december 24-ig regisztrálnak a második adagra, és legkésőbb január 15-ig meg is kapják azt – ők is 200 euróra jogosultak.
- azok a 60 év felettiek, akik már megkapták a vakcina első két adagját, és legalább december 24-ig regisztrálnak a harmadikra, és legkésőbb január 15-ig fel is veszik azt – ebben az esetben 300 euró jár.
- azok a 60 év felettiek, akik már a harmadik adaggal is be vannak oltva, automatikusan megkapják a 300 eurót.

Egyelőre a pénzügyminiszter és a kormányfő sem pontosította, hogy az intézkedés mekkora kiadást jelent majd az államnak, a SME számításai alapján viszont legalább 300 millió euróról lehet szó.

Az állam azt ígéri, semmilyen regisztrációhoz nem lesz szükség ahhoz, hogy megkapjuk az összeget – az oltásra vonatkozó adatokat a Nemzeti Egészségügyi Információs Központból (NCZI) szerzik majd. A nyugdíjasok postai utalvány formájában is megkaphatják majd az összeget.


(SME)