Útnak indították a kisbolygókutató amerikai Psyche űrszondát (VIDEÓ)

2023. október 13. - 20:12 | Tech

A NASA pénteken a Kennedy Űrközpontból útnak indította a Psyche űrszondát, amely hat év alatt ér el egy ritka, fém borította aszteroidához.

Útnak indították a kisbolygókutató amerikai Psyche űrszondát (VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons)

A legtöbb aszteroida valamilyen kőzetből áll vagy jeges struktúrájú, ez lesz az első alkalom, hogy egy űrszonda egy fémmel borított kisbolygót vizsgálhat. A tudósok úgy vélik, az aszteroida egy korai bolygó magjából származó töredék, s ezért képet nyújthat a Föld és más kőzetbolygók megközelíthetetlen magjáról.

Az űrszondát a SpaceX magán űripari vállalat rakétájával indították útnak. A Psyche, amely az aszteroidáról kapta a nevét, 2029-ben éri el az óriási krumplira hasonlító objektumot.

Az eddig felfedezett körülbelül kilenc nagy fémtartalmú aszteroida közül a Nap körül, a fő aszteroidaöv külső részén, a Mars és a Jupiter között keringő Psyche a legnagyobb.

Az aszteroidát 1852-ben fedezték fel, és a görög mitológiából a lélek istennőjéről nevezték el.

A csillagászok mérései szerint az aszteroida legnagyobb szélessége 232 kilométer, hosszúsága pedig 280 kilométer. Úgy gondolják, hogy vasat, nikkelt és más fémeket, például nemesfémeket is tartalmaz. Az űrszonda 3,6 milliárd kilométert utazik, míg eléri.

Lindy Elkins-Tanton, az Arizonai Egyetem vezető tudósa szerint az aszteroida a 4,5 milliárd évvel ezelőtt született Naprendszer bolygóképződésének építőeleme lehet, és vizsgálatával választ kaphatunk arra, hogy hogyan keletkezett az élet a Földön, vagy hogy mi teszi lakhatóvá bolygónkat.

A Földön a bolygó vasmagja felelős a mágneses mezőért, amely pajzsként őrzi légkörünket és lehetővé teszi az életet.

A NASA megbízásából az Arizonai Egyetem által vezetett, 1,2 milliárd dolláros űrmisszió kerülő úton jut el az aszteroidához. A napelemekkel felszerelt szonda 2026-ban hald el a Mars mellett, hogy gravitációjától lendületet kapjon, és három évvel később eléri el célját. Megpróbál pályára állni a Psyche körül, ahol legalább 2031-ig kering majd.

(MTI)

Címkék: űrszonda, aszteroida, NASA