Útnak indult a Földet megfigyelő Sentinel-3B európai műhold

2018. április 27. - 08:56 | Tech

Fellőtték a Sentinel-3B műholdat a Föld megfigyelését célzó Kopernikusz-program részeként.

Az 1,15 tonnás műholdat egy Rokot hordozórakéta fedélzetén lőtték fel az észak-oroszországi Pleszeck katonai űrrepülőtérről szerda este. Másfél órával később az Európai Űrügynökség (ESA) bejelentette, hogy az űreszköz már jeleket küldött 815 kilométeres magasságban lévő körpályájáról.

A Sentinel-3B egy többfunkciójú műhold, de elsősorban a tengereket figyeli meg, mozgásukat, változásaikat és állapotukat monitorozza.

Ez a hetedik műhold, amelyet a Kopernikusz-program keretében fellőttek az űrbe a Föld felszínének minden eddiginél pontosabb megfigyelésére és feltérképezésére. Csatlakozik a felépítésében azonos Sentinel-3A-hoz, amelyet két éve állítottak Föld körüli pályára. A 3A és a 3B misszió méri az Északi-sarkvidék jegének vastagságát, monitorozza az erdőtüzeket, segít a hurrikán-előrejelzésekben és feltérképezi a tengeri szennyeződéseket.

A Sentinelek által gyűjtött minden információ nyilvános, bárki hozzájuk férhet az interneten.

"A 3B 210 kilométerrel a 3A előtt repül, ez időben 30 másodperc távolság. Ezáltal többé-kevésbé ugyanarról a földterületről gyűjthetnek adatot. Ezt 4,5 hónapon át csináljuk így, majd a 3B-t átmozdítjuk egy másik röppályára, 50 percnyi távolságra" - mondta el Craig Donlon, az ESA kutatója a BBC hírportáljának.

A korábbi műholdak közül a Sentinel-1A elsősorban a hajóknak jelenti, ha jég képződött a tengereken. A Sentinel-2A többek között a nagyvárosok terjeszkedéséről, természeti katasztrófák, például földrengések következményeiről, valamint a mezőgazdasági területek állapotáról közöl információkat. A Sentinel-3A a tengerek áramlását és a tengerszint emelkedését figyeli meg.

A Kopernikusz-program becsléseit és klímaadatait főként politikusok, vállalkozók, intézmények, kutatók és mezőgazdasági szakértők, de magánemberek is használják.

MTI/para

Címkék: műhold, Föld