Utoljára ül össze a Pellegrini-kormány, az újonnan megválasztott képviselők ismerkednek a parlamenttel

2020. március 19. - 11:01 | Belföld

Csütörtökön tájékoztatják a parlament működéséről és tevékenységéről az újonnan megválasztott képviselőket. A klubhelyiségek, a parkolók és – ha erre jogosultak - a szállások is rendelkezésükre állnak csütörtöktől – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Tomáš Kostelník, a parlament sajtóosztályának igazgatója.

Utoljára ül össze a Pellegrini-kormány, az újonnan megválasztott képviselők ismerkednek a parlamenttel
Fotó: TASR

Csütörtökön 14 órától lesz a Pellegrini-kormány utolsó ülése. A leköszönő kormányfő szerdán közölte, ha semmi rendkívüli nem történik az országban, az ülésen az egyes minisztériumok államtitkárainak leváltására fognak összpontosítani.

A tervek szerint pénteken lesz az új kormány alakuló ülése. Az Igor Matovič vezette új kormány tagjait várhatóan szombaton nevezi ki Zuzana Čaputová államfő.

Csütörtökön az új képviselők megkapják a képviselői igazolványukat és a szavazókártyákat. „Ezután kipróbálják a szavazóberendezéseket” - mondta Kostelník a TASR-nek.

Képviselői iroda, asszisztens, laptop és nyomtató is jár a parlamenti képviselőknek, a vidéki képviselőknek pedig elszállásolás is.

A parlamenti képviselők a mandátumuk letelte után megtarthatják laptopjukat és a nyomtatóberendezést is.

Azok a képviselők, akiknek Pozsony megyén kívül van az állandó lakhelyük, joguk van elszállásolásra a parlamenti irodaház képviselői szobáiban, vagy „megtérítik költségeiket olyan szálláshely igénybe vételéért, amely használatát előzetesen jóváhagyta a törvényhozás hivatala”.

A koronavírussal kapcsolatos helyzet miatt a pénteki (március 20.) alakuló ülés szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlik. A képviselőknek fertőtleníteniük kell a kezüket, védőkesztyűt és arcmaszkot kell felvenniük, mielőtt belépnének az ülésterembe.

A parlament épülete napok óta szigorított üzemmódban működik. Csak a parlamenti iroda dolgozói és a képviselők léphetnek be. Látogatókat nem engednek be, az újságírók belépését is korlátozták.


(TASR)