V. Felvidéki Vágta: a lovas hagyományok éltetése közösségépítő családi programokkal

2019. május 19. - 09:16 | Régió

A Nemzeti Vágta felvidéki fejezete 5 évvel ezelőtt kezdődött, ugyanis Dunaszerdahely 2014-ben rendezte meg először a Felvidéki Vágtát. Az elővágták sorában idén is ott lesz a Csallóköz központja. A lovas esemény 2019-ben is kétnapos lesz, a települések színeiben versenyző lovasok május 25-én állnak rajthoz, hogy kiderüljön, októberben ki képviseli a Felvidéket Budapesten a Hősök terén megrendezett Nemzeti Vágtán. 

V. Felvidéki Vágta: a lovas hagyományok éltetése közösségépítő családi programokkal

"A Felvidéki Vágta az összetartozás szimbólumává vált. A lovassport tradíciói előtt tisztelgünk, közben ápoljuk nemzeti értékeinket. A lovas rendezvény kimagasló lehetőséget nyújt a települések számára ország-világ előtt bemutatni kulturális, természeti, történelmi és a gasztronómiai kincseiket. A Felvidéki Vágta által bemutathatjuk tradícióinkat és értékeinket, hiszen van mire büszkének lennünk. Az pedig külön örömmel tölt el, hogy a vágtának köszönhetően sokan lettek lóbarátok" – emeli ki a rendezvény jelentőségét a házigazda Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán.

A Felvidéki Vágta első három helyezettje és Dunaszerdahely jut tovább a Nemzeti Vágtára, míg a szlovák futam győztese Szlovákiát akkreditálja a Nemzeti Vágta nemzetközi futamába.

A települések fokozatosan jelzik részvételi szándékukat. Az ötödik vágtán vannak olyan települések, amelyek most képviseltetik magukat először, míg mások minden alkalommal részt vesznek az év egyik leglátványosabb nyílt erőpróbáján. Azok a települések és lovasaik, akik átélték a Nemzeti Vágta felülmúlhatatlan hangulatát, idén is szeretnének a verseny részesei lenni.

A magyar lovas hagyomány és lovas kultúra előtt tisztelgő egyik legrangosabb hazai eseményen újonc településként méri össze tudását Nagymegyer, Bős, Alistál és Illésháza. Nem hiányzik a versenyből Tallós, Naszvad és Vághosszúfalu sem. A Felvidéki Vágtán Dunaszerdahely is indít lovast, házigazdaként pedig zöldkártyásként továbbjut a Hősök terén sorra kerülő Nemzeti Vágtára.

Dunaszerdahely lovasa Overdose munkalovasa, Osztényi Zoltán lesz.

Idén is lesz szlovák futam, amelyben többek között Sopornya színeiben ismét nyeregbe ül Pavol Horváth, aki tavaly Szlovákiát képviselte Budapesten.

A Felvidéki Vágtán a lóverseny nyújtotta izgalmakon túl egyéb attrakciók, kézműves vásár, vidám gyermekprogramok is várják a látogatókat. Idén is színvonalas és széles tömeget vonzó kulturális programok, nagyszabású koncertek lesznek.

"Május 24-én este 18 órától Lehár Ferenc egyik legkedveltebb operettje, a Víg özvegy lesz látható, nagyszerű szereposztásban, szimfonikus zenekari és tánckari kísérettel. Május 25-én 11 órakor lesz az ünnepélyes megnyitó, majd az előfutamok délben rajtolnak. Miután kiderül, hogy mely települések jutnak a döntőbe, a Fekete Sólyom történelmi íjászklub jóvoltából látványos íjászbemutatóban lesz része a közönségnek. A programból nem hiányzik lovas bemutató sem.

A vágta történetében a maga nemében egy különleges futóverseny is része a rendezvénynek, amelyet a Csallóközi Marathon Club és a Felvidéki Vágta csapata közösen szervez Fuss a Felvidéki Vágtán címmel. A felnőttek 1,5 és 10 kilométeren mérhetik össze gyorsaságukat, a gyerekek 300 méteren versenyeznek.

Regisztrálni a www.felvidekivagta.sk oldalon lehet.

A rendezvényen a Golddies Swingatlanügynökség zenekar előadásában a múlt század legismertebb cabaret- és mozislágerei csendülnek fel. A döntő futam előtt a látogatók előtt megelevenedik a vikingek harca a magyarokkal. A csatajelenet a budapesti Flokken újraélő csapat és a Bíró Kert Lovas Központ közös produkciója lesz. A döntő futamra 17.30 perckor kerül sor, ekkor kiderül mely települések versenyeznek majd Budapesten.

Este 20 órától Curtis albumbemutató koncertje lesz, 21 órától a csikidam királya, Szikora Robi és az R-GO ad nagyszerű nagykoncertet.

A szervezők szeretnék a lovas hagyományokkal megismertetni a gyerekeket is, ezért számukra sok izgalmas programmal készülnek. A legkisebbeket játszópark várja korabeli játékokkal, ágyúval lőhetnek, lovagolhatnak, és a parasztudvarban állatsimogatásra is lesz lehetőség.

Természetesen most sem hiányoznak majd a csallóközi étel-és italspecialitások, valamint a kulináris élvezetek kedvelői bor-és pálinkakuriózumokat kóstolhatnak. A látogatók emellett szebbnél szebb portékából választhatnak ajándékot, amelyet emlékként hazavihetnek a vágtáról" – mondta Bóna Erzsébet, a BONS Promotion Kft. ügyvezetője, a Felvidéki Vágta szervezője.

(PR-cikk)