V4-es kortárs filmszemle kezdődik Prágában

A visegrádi négyek (V4) filmtermésének legjavát láthatja a prágai közönség azon a kortárs filmszemlén, amely pénteken kezdődik Prágában. A Közép-európai filmfesztivál programjában többek között számos játékfilmet, történelmi dokumentumfilmet láthat a közönség a hétvégén.

A V4-es országok kortárs filmszemléjét idén 20. alkalommal rendezik meg a Prágai Magyar Intézet, a Prágai Lengyel Intézet, a Prágai Szlovák Intézet, a Prágai Filmművészeti Akadémia és az Artcam Films cseh művészfilm-forgalmazó közreműködésével. 

A Balassi Intézet tájékoztatása szerint a V4 magyar elnökség kulturális programjában számos egészestés játékfilmet és történelmi dokumentumfilmet vetítenek, de szerepel a programban egy-egy összeállítás a Prágai Filmművészeti Akadémia, a Varsói Wajda Filmiskola, valamint a Pozsonyi Film- és Színművészeti Akadémia diákfilmjeiből is. 

A V4-es országok legújabb és legkiemelkedőbb alkotásaiból válogató szemlén 11 egészestés játékfilmet - egyebek között Václav Kadrnka cseh filmrendező Krizácek - A kis keresztes lovag című filmjét (52. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíja); Enyedi Ildikó Testről és lélekről (Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíja) című alkotását; a szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készült, a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard versenykategóriájába meghívott Kristóf György Out című filmjét, valamint 2016 legsikeresebb lengyel filmdrámáját, Wojciech Smarzowski Wolyn című alkotását is megtekintheti a Prágai Magyar Intézetben a közönség. 

A háromnapos seregszemlén bemutatják Deák Kristóf Oscar-díjas kisjátékfilmjét, a Mindenki-t, levetítenek három lengyel történelmi dokumentumfilmet, valamint egy-egy összeállítást a Prágai Filmművészeti Akadémia, a Varsói Wajda Filmiskola, valamint a Pozsonyi Film- és Színművészeti Akadémia diákfilmjeiből. 

Több bemutatót közönségtalálkozó követ, jelen lesz Václav Kandrnka cseh, Tereza Nvotová szlovák, valamint Kristóf György filmrendező is. A Prágai Magyar Intézetben zajló rendezvényt filmplakátokból összeállított kiállítás kíséri: a közép-európai filmrajongók a seregszemle filmjeinek magyar, cseh, szlovák és lengyel plakátjait tekinthetik meg.

(MTI)