Vacak háromezret kereshetett havonta a Tipos fantomtanácsadója, aki most az exigazgatóval együtt még nagyobb pácba került!

2020. november 25. - 10:59 | Belföld

Újabb ügyben gyanúsították meg a Tipos korábbi igazgatóját, Ján Barczit és annak különös tanácsadóját, Milan Čubát.

Vacak háromezret kereshetett havonta a Tipos fantomtanácsadója, aki most az exigazgatóval együtt még nagyobb pácba került!
Ján Barczi exigazgató és a különös tanácsadó, Milan Čuba (Fotó: TASR/Facebook)

Éppen egy éve annak, hogy a gazdasági minisztérium visszahívta a Tipos igazgatóját, Ján Barczit. Erre akkoriban azután került sor, hogy a NAKA razziát tartott a Tipos székhelyén, ahol Barczin kívül az informatikai részleg vezetőjét is letartóztatták.

A rendőrség pénzmosás ügyében indított nyomozást, emellett már akkor is felmerült az igazgató tanácsadójának állása. Milan Čuba ugyan hivatalosan két és fél éven keresztül a Tipos alkalmazottja volt, de a vállalatban szinte senki sem ismerte őt. Az Aktuality szerint azért, hogy az egykori vezérigazgató, Ján Barczi jobbkeze volt, havonta több mint háromezres fizetést vett fel. 2017 áprilisától több mint 100 ezres keresetre tett szert. A rendőrség elkezdett vizsgálódni az ügyben is, hogy a tanácsadó nem csak papíron volt-e alkalmazott a Tiposnál. Az Aktuality szerint Čuba a nyomozóknak elárulta, hogy Andrej Dankótól kapta a tippet az állásra a Tiposnál.

A mostani ügyben az Aktuality szerint Barczi mellett már Čubát is gyanúsítottként kezelik, konkrétabban az igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítják. A törvény szerint ilyesmivel akkor gyanúsítanak meg valakit, ha például bizonyítékként terjeszt be valamit, amiről tudja, hogy hamis vagy módosított.

Amikor a portál elkezdett érdeklődni az ügyben tavaly, akkor a tanácsadó azzal indokolta, hogy nem ismerik őt a cégnél, hogy otthonról, illetve terepen dolgozik. Szavai szerint a Tipos egyes irodáit ellenőrizte, és azt, hogyan reagálnak az ügyfelek a cég logójára a fogadóirodákban, illetve a postán. Felmerült ugyanakkor, hogy az ezt alátámasztandó elemzéseket és feljegyzéseket éppen a célból gyártották le utólag, hogy bizonyítékként nyújthassák be azokat. Ezt a gyanút erősíti, hogy ezeket a dokumentumokat Čuba egyenesen a vezérigazgatónak küldte, miközben a nála lévő eredetileg állítólag megsemmisítette a benne lévő bizalmas adatok miatt, amelyek viszont csupán az egyes irodák címeit jelentik, ami nyilvánosan hozzáférhető információ.

Az Aktuality szerint Čuba mostani meggyanúsítása ezért azzal függhet össze, hogy hamisított bizonyítékot terjesztett be, megtévesztendő a büntetőjogi szerveket.

(Aktuality)