Vacak időnk lesz pénteken, hétvégén pedig többfelé akár havazhat is

2023. november 16. - 15:37 | Régió

Jelentősebb lehűlés érkezik péntekre Szlovákiába, amely az iMeteo tájékoztatása szerint számos helyen havazással is járhat.

Vacak időnk lesz pénteken, hétvégén pedig többfelé akár havazhat is
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Nem ritkaság, hogy már novemberben is elkezdjen havazni az alacsonyabban fekvő területeken is. A hófelhőket hideg légáramlatok hozzák, és az elkövetkező órákban pontosan egy ilyen érheti el Szlovákia térségét.

A meteorológusok szerint már pénteken érezhetjük a lehűlés eredményét, a nappali maximumok mindössze 8 fok körül alakulnak. Havazásra elsősorban a hegyvidékeken lehet számítani, míg az alacsonyabban fekvő területeken, így a Csallóközben is inkább eső várható. Mindezt az erős szél teszi majd még kellemetlenebbé – a széllökések ereje elérheti akár a 75 km/órát is.

A kora esti órákban tovább hűlik majd a levegő, aminek hatására csökken majd a havazás előfordulásának az alsó határa – 1300 méter tengerszint feletti magasságról 700-ra csökkenhet.

Az iMeteo szerint szombaton 400 méter tengerszint feletti magasságig csökkenhet a havazás előfordulásának az alsó határa, így olyan területeken is várható fehér csapadék, ahol az év ezen időszakában nem túl jellemző. A nappali hőmérséklet 6 fok körül alakul majd, miközben az erős szél sem tágít.

Az időjósok ugyanakkor felhívják rá a figyelmet, hogy a hétvégén ugyan havazásra lehet számítani a 400 méter tengerszint feletti területeken, ám ez nem feltétlenül jelenti azt is, hogy összefüggő hótakaró alakul majd ki. Napközben ugyanis fagypont feletti hőmérsékletek várhatók, és csupán szombatról vasárnapra virradó éjszaka csökkenhet 0 fok alá.


(imeteo.sk)