Vád alá helyezik a Szered és Galánta környéki drogmaffia tagjait!

2020. május 11. - 09:21 | Régió

A Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze vádemelési javaslatot nyújtott be a Slavomír W. köré csoportosuló, Szered, Galánta, Nagyszombat és Nyitra környékén működő kábítószeres bűnszervezet tagjai ellen. A hírt megerősítette Jana Thökölyová, az ügyészi hivatal szóvivője.

Vád alá helyezik a Szered és Galánta környéki drogmaffia tagjait!
Illusztráció

Az ügyész bűnszervezet alakítása és fenntartása, valamint kábítószerek előállítása és kereskedelme ügyében helyezné vád alá a bűnbanda 10 tagját, köztük annak vezetőjét, Slavomír W.-t. A gyanúsítottakra 20-tól 25 évig terjedő börtön várhat, amennyiben bűnösnek találják őket. Három gyanúsított szökésben van.

Szered és környéke ismert a drogdílerek intenzív tevékenységéről, nem egyszer csapott le már az ottani ténykedésre a NAKA. Slavomír W. 2018-tól épp egy ilyen akció után került előzetes letartóztatásba.

2018. december 13-án a rendőrség a Venal nevű akció keretén belül csapott le a bűnbandára, akkor 19 személyt gyanúsítottak. Azzal gyanúsították őket, hogy minimálisan 2015-től jelentős mennyiségű prekurzort (tablettát) biztosítottak metamfetamin (pervitin) előállítására. 4,8 millió euró értékű tablettából gyártottak le a fekete piacon több mint 16 millió eurót érő, 480 kg pervitint. Az akció során 5 személyt vettek őrizetbe, lefoglaltak 141 ezer euró készpénzt, valamint 31 kiló, efedrint tartalmazó prekurzort. Ebből 6,6 kg pervitin állítható elő, melynek értéke 200 ezer euró.

Tavaly április végén a Lev (oroszlán) nevű akció keretén belül csapott le a rendőrség Szereden, három személyt vettek őrizetbe. Azt követően május végén ütöttek rajta a Venal 3 nevű akció során Nyitrán a bűnbanda további tagjain, akik közül 16 személyt gyanúsítottak meg bűnszervezet alapításával, 12-t közülük kábítószer-kereskedelemmel is.

A letartóztatott személyek között volt a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának egy rendőre is.

A rendőrség szerint Slavomír W. bűnszervezete legalább 2007-től tevékenykedett Szered, Galánta, Nagyszombat és Nyitra környékén, ahol elsősorban pervitint és kokaint terítettek.

(TASR)