Vadala a vámosok orra előtt dílerkedhetett a droggal, mint egy nagy család, egy tető alatt működtek

2019. június 8. - 18:26 | Belföld

Antonino Vadala nagymihályi cégének épületében működött a vámosok járási központja, akik közvetett módon segítettek neki a kábítószercsempészetben. Erről az olasz közszolgálati televízió számolt be, és innét vette át a Sme napilap.

Vadala a vámosok orra előtt dílerkedhetett a droggal, mint egy nagy család, egy tető alatt működtek
Antonino Vadala (Fotó: TASR)

Az olasz rendőrségnek erről a helyzetről még 2013-ban számolt be írásban egy szlovák rendőrnő. Dáša Macková rendőrségi attasé az olasz maffiaellenes szervezetnek, a DIA-nak jelezte, a vámtisztviselők járási hivatala a Vadalához tartozó Bovinex Europa nevezetű cég által bérelt nagymihályi épületben székelt, és feltételezhető, hogy Vadala küldeményeit felületesen vagy egyáltalán nem ellenőrizték.

Ahogy arról korábban már írtunk, a szlovák rendőrség már 2013 augusztusában tudott róla, hogy a kalabriai maffiához köthető Antonino Vadala egy bűnszervezeti sejett, ún. 'Ndrinát hozott létre Szlovákiában. A DIA és a római szlovák nagykövetség 2013 márciusa és novembere között négy alkalommal is levelet váltott ebben a témában.

A Sme egyik március végén megjelent cikkében foglalkozott Vadala szlovákiai kapcsolatairól. A napilap értesülései szerint a Vadala és a rendőrség beépített embere közötti kommunikációból kiderült, hogy Antonino Vadala szlovák politikusokkal állt kapcsolatban, és egymmillió eurót költött arra, hogy megkenjen rendőröket, vámosokat és a titkosszolgálat embereit.

Antonino Vadalát egy európai elfogatóparancs alapján tavaly májusban szállították Szlovákiából Olaszországba. A vállalkozó szlovákiai tevékenységéről és kapcsolatairól meggyilkolása előtt Ján Kuciak oknyomozó újságíró is írt.

Korábban Robert Fico exkormányfő egykori asszisztense után is nyomozott a rendőrség Vadaláék cége kapcsán. A Trend hetilap szerint az AV-Real társaság – amely korábban Vadaláé volt – számlájával Antonino Vadala és Mária Trošková rendelkezett.

DennikN

Címkék: Antonino vadala