Vádalkut köthet a zsaru, aki csúszópénzért szaglászott Kuciak, Matovič és Lipšic után is

2021. augusztus 16. - 08:54 | Belföld

Pavol Vorobjov, a NAKA pénzügyi híszerzési egységének korábbi vezetője várhatóan vádalkut köthet, hasonlóan egy másik exzsaruhoz, Vladimír Bistákhoz.

Vádalkut köthet a zsaru, aki csúszópénzért szaglászott Kuciak, Matovič és Lipšic után is
Peter Hraško és Tibor Gašpar, a NAKA, illetve a rendőrség korábbi vezetője

Mindketten a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi nyomozás gyanúsítottjai, mely a Fico- és Pellegrini-kormányok rendőrségi vezetését tulajdonképpen letarolta. Ebben az eljárásban foglalkoznak annak gyanújával, hogy a rendőrségen belül egy bűnszervezet alakulhatott ki, melynek fejei a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör, illetve az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gaśšpar voltak, az alsóbb szintjein pedig ott volt például Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes részlegének vezetője, Peter Hraško, a NAKA igazgatója, Marián Zetocha, a NAKA pénzügyi hírszerzési részlegének korábbi igazgatója, Bernard Slobodník, aki a NAKA pénzügyi részlegét vezette, František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatója, Dušan Kováčik speciális ügyész és mások. A bűnbanda feladata volt, hogy különböz kényes ügyek nyomozását figyeljék és akadályozzák vagy szüntessék meg különböző eszközökkel.

Őket tavaly november 5-én gyanúsították meg, Vorobjov azonban ekkor már a dutyiban ült, június óta, éppen az újságírók törvénytelen rendőri szemlézéséért. Miután elkezdett együttműködni a rendőrséggel, Bistákhoz hasonlóan, aki ezt novemberi őrizetbe vétele után rögtön megtette, szabadlábra helyezték.

A Speciális Ügyészség szóvivője, Dalibor Skladan a velük kapcsolatos nyomozás kapcsán megjegyezte, hogy őket külön eljárás alá vonták, és ebben hamarosan vádalku születhet. Vorobjov 28 újságíró, köztük a meggyilkolt Ján Kuciak, illetve 140 másik személy, öztük például Igor Matovič és Daniel Lipšic törvénytelen lusztrálását ismerte el, ami azt jelentette, hogy kompromittáló információkat gyűjtött róluk.

Elismerte azt is, ahogy lényegében szőnyeg alá söpörte azt a bejelentést, amelyet egy bank tett, miután Dušan Kováčik 204 ezer eurót tett be készpénzben egy számlájukra. Az ilyen tranzakciókat a bankok kötelesek jelenteni, a NAKA pénzügyi részlegének vezetőjeként viszont Vorobjov ezt a bejelentést végül eltakarította. Tette mindezt szavai szerint Peter Hraško, a NAKA igazgatójának utasítására.

Bisták szintén a rendőrségen belüli bűnbanda tagja volt, és Vorobjovval együtt kenőpénz elfogadásáért 5-től 12 évig terjedő szabadságvesztésre lennének érdemesek, vádalku esetén viszont a kiszabható büntetés egy harmadával annak alsó határa alá is mehetnek.

(SME)