Vádalkut kötöttek a meglőtt lányt agyba-főbe rugdaló rendőrök

2017. július 11. - 07:59 | Belföld

A végéhez közeledik a három zsaru ügye, akik egy hosszas autós üldözés után agyba-főbe rugdalták a menekülő kocsi magát megadó 22 éves női sofőrjét. A rendőrök vádalkut kötöttek az ügyésszel.

Vádalkut kötöttek a meglőtt lányt agyba-főbe rugdaló rendőrök

Az autós üldözés, melyről sok szó esett a szlovákiai sajtóban, még tavaly augusztusban történt. A 22 éves Michaelát közúti ellenőrzés céljából állították meg a rendőrök, ám a lány továbbhajtott, mivel nem volt érvényes jogosítványa, és kábítószer hatása alatt vezetett. Ezután egy hosszú autós üldözés következett, ami csak akkor ért véget, amikor a rendőrök már kilőtték a menekülő kocsi több abroncsát is, az autóra leadott lövések közül pedig kettő eltalálta a sofőrt is - az egyik golyó a fülét súrolta, a másik a hátába fúródott.

A 22 éves Michaela ekkor megállította az autót, kiszállt, és megadta magát.

Közvetlenül az eset után a rendőrség nyilvánosságra hozta az autós üldözésről készült felvételeket, ám a videó végéről azt a jelenetet már levágták, amikor a zsaruk brutálisan megrugdalták a földön fekvő sofőrt.

A rendőri intézkedésről készült teljes felvételt később a Nový čas bulvárlap hozta nyilvánosságra. Ezen látható, ahogy a kocsiból kitámolygó nőt azonnal rugdalni kezdik, az egyik zsaru pedig csak akkor kezdi az erőszakot, amikor egyik kollégája már épp befejezné azt:

...és amikor a kopasz rendőr észreveszi, hogy egy nővel bántak el, még egy jót röhög is a helyzeten:

Három év felfüggesztett

Bár felettesük szerint a három zsaru korábban példaértékű dolgozó volt, a botrány miatt mindhármukat elbocsátották. A belügyminisztériumi inspekció közhatalommal való visszaélés miatt indított ellenük vizsgálatot, majd június elején a vádindítvány az ügyészségre került.

A Markíza televízió információi szerint valószínűleg nem kerül sor bírósági eljárásra, mivel a vádlottak vádalkut kötöttek az ügyésszel.

Az illetékes ügyész mindhárom elkövetőnek három év szabadságvesztést javasolt, négy évre felfüggesztve.

A büntetésen kívül a rendőrök több kötelezettséget is vállalnának, például kötelező lenne dolgozniuk - vagy legalább aktívan munkát keresniük -, és pszichológiai tanácsadáson is részt kéne venniük. A vádalkuról a bíróság dönt, és amennyiben azt az illetékes bíró nem fogadja el, bírósági eljárás veheti kezdetét.

(para)