Vadászokkal etetnék a hattyúkat a Csallóközben

2017. február 6. - 11:37 | Régió

Félreértés ne essék, nem a táplálék, hanem az etető volna a vadász. És az állatvédők, a természetvédelni hivatal hol van ilyenkor?

Vadászokkal etetnék a hattyúkat a Csallóközben
Fotó: TASR

A múlt héten egy különös levelet kaptak a Dunaszerdahelyi Járási Hivataltól a vadászszervezetek. Ebben a hivatal földügyi és erdészeti osztálya informatív módon „elrendelte”, hogy a vadászszervezetek etessék a hattyúkat takarmánnyal.

Botrányosnak nevezte ezt a levelet Szinger János, a Dunaszerdahelyi Járási Vadászszövetség elnöke.

„A törvény meghatározza a vadfajtákat, amelyek a vadászok hatáskörébe tartoznak. A hattyú nem ilyen, nem vadászállat”

– szögezte le.

Mint kifejtette, az arra illetékes kerületi szerv elrendelt a hideg miatt egy krízisidőszakot, mely alatt etetniük kell a vadakat, ugyanakkor a hattyúk etetésére pénzkeretük sincs.

„A vadászszervezetek figyelik a körzeteket, ezért küldtük ki nekik is a levelet. Kötelezni nyilván nem lehet a vadászokat, ez inkább csak egy gesztus lett volna a hattyúk felé”

– reagált Morvay György, a járási hivatal elöljárója.

A madárinfluenza miatt számos hattyú pusztult el az elmúlt időszakban. Az állat-egészségügyi intézet szerint a fagyos idő is azt eredményezte, hogy a vadon élő madarak könnyebben megfertőződtek, mert kevesebb táplálékhoz jutottak, és legyengült a szervezetük.

A hideg időre és a hattyúpusztulásra hivatkozott levelében a járási hivatal is, amit Szinger János helytelennek tart. „Azt az ornitológusok tudják, hogy a hattyúnak mi a tápláléka, és elképzelhető, hogy csak többet ártana, ha mi etetnénk őket” – jegyezte meg.

Morvay reménykedik abban, hogy az elmúlt napok enyhébb időjárása már segít a madaraknak táplálékhoz jutni, és a madárinfluenza is visszahúzódik.

(SzT)