Vádat emeltek az egykori speciális ügyész, Dušan Kováčik ellen

2021. április 20. - 14:59 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal Ügyésze kedden vádat emelt az egykori speciális ügyész, Dušan Kováčik ellen.

Vádat emeltek az egykori speciális ügyész, Dušan Kováčik ellen
Fotó: TASR

Kováčik ellen bűnszervezet alapítása, fenntartása és támogatása, valamint egyéb bűncselekmények miatt emeltek vádat – közölte Dalibor Skladan, a Főügyészség szóvivője.

Kováčikot, akárcsak Norbert Paksi korábbi magas beosztású rendőr tisztet, a pozsonyi Takáč-bűnbanda segítésével gyanúsítják. A Denník N korábbi cikke szerint a meggyanúsításuknak köze lehet egy megvesztegetéshez annak kapcsán, ahogyan az ügyészség eljárt a Takáč-klán legutóbbi vezetője, Ľubomír Kudlička 2017-es szabadlábra helyezésekor. Kudličkát 2017-es őrizetbe vétele után a Specializált Büntetőbíróság nemrégiben kinevezett elnöke, Ján Hrubala akkoriban az előkészítő eljárás bírójaként, 100 ezer eurós óvadék ellenében szabadon engedte.

A lap szerint a speciális ügyész esetében felmerült annak gyanúja is, hogy egy NAKA-nyomozó meggyilkolásának előkészítését is segíthette fedezni. A gyilkosság előkészítésével Ľudovít Makót, Marian Kočnert és további három személyt gyanúsítanak. Kováčik az ez ügyben indult nyomozást segíthetett akadályozni azáltal, hogy Makónak dokumentumokat adott át az ügyről.

A NAKA tavaly októberben vette őrizetbe Dušan Kováčikot és Norbert Paksit. A főügyész első helyettese, Viera Kováčiková még aznap döntött Kováčik ügyészi funkciójának felfüggesztéséről.


(TASR/para)

Címkék: Dušan Kováčik