Vádat emeltek az exsmeres "grófnő" ellen, aki még parkolóra is agrártámogatást intézett

2023. január 25. - 10:36 | Belföld

A Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze január 24-én vádat emelt a Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS) Ľubica Rošková, a Smer-SD volt parlamenti képviselője ellen – tájékoztatta a TASR-t Jana Tökölyová, a Főügyészség szóvivője.

Vádat emeltek az exsmeres "grófnő" ellen, aki még parkolóra is agrártámogatást intézett
Ľubica Rošková (Fotó: Cséfalvay Á. András - archív)

A hírről elsőként az Aktuality.sk számolt be. A volt képviselő ellen a vád „folytatólagosan elkövetett támogatási csalás az Európai Unió anyagi érdekeinek megkárosításával”.

Ľubica Rošková cége a nyilvánosságra hozott információk szerint olyan földterületekre is felvette az uniós agrártámogatást, amelyek nem az ő tulajdonában voltak és nem művelte azokat. A cég agrártámogatási ügyét 2018 óta vizsgálták a hatóságok.

Roškovát a kelet-szlovákiai gazdák csak “zempléni grófnőként” emlegették. Vagyonát, Nagymihály Laborcszög (Stráňany) nevű részében található családi házát és az alatta lévő telket, vagyis a tulajdon háromnegyed részét 2019-ben zárolták.

Ellene és Agro Porúbka (korábban Gard) nevű cége ellen 2018 decemberében indult eljárás, mégpedig azt követően, hogy a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) 2017-ben ellenőrzést tartott azokon a területeken, amelyekre Roškovának közvetlen kifizetéseket nyújtottak a 2016-os és 2017-es években. Rošková mellett a másik gyanúsított egy bizonyos kassai Jozef A., aki akkoriban a társaság ügyvezetője volt.

A PPA, majd a nyomozók is megállapították, hogy a cég olyan területekre vett fel agrártámogatásokat, melyek soha nem tartoztak a tulajdonába és még csak nem is gazdálkodtak rajta. Ezek közé tartozott például egy idegen szőlészet, de egy falusi reptér és egy parkoló is.


(TASR/aktuality.sk)