Vádat emeltek az ismert ügyvéd és a SIS kémelhárításának egykori főnöke ellen

2021. május 18. - 13:55 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze hétfőn vádat emelt három személy, köztük az ismert ügyvéd, František Polák és Ľubomír Arpáš, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) kémelhárításának egykori főnöke ellen.

Vádat emeltek az ismert ügyvéd és a SIS kémelhárításának egykori főnöke ellen
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Mindkettőjüket a Babylon fedőnevű rendőrségi akció keretén belül vették őrizetbe tavaly novemberben, az ügyész pedig indítványozta az előzetes letartóztatásukat.

„A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze 2021. május 17-én vádat emelt a Specializált Büntetőbíróságon F. P., Ľ. A. és Ľ. T. személyek ellen a folytatódó zsarolás, pénzmosás és megvesztegetés különösen súlyos bűntette miatt” – közölte a TASR hírügynökséggel a Főügyészség szóvivője, Dalibor Skladan.

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) szóvivője, Katarína Kudjáková megerősítette, hogy az üggyel az ŠTS besztercebányai kirendeltsége foglalkozik.

Polák korábban az alvilági vezért, Mikuláš Černákot képviselte. A DenníkN információi szerint az ügyvéd őrizetbe vétele Pavol Konkoľ vállalkozó zsarolási ügyével függ össze.

Polákot emellett szélsőséges bűncselekménnyel is gyanúsítják. A Plukovník fedőnevű rendőrségi akció keretén belül 2019-ben házkutatást tartottak az ügyvédnél, amelynek során fasiszta szimbólumokkal ellátott tárgyakat találtak nála, korábban pedig náci egyenruhában fotóztatta magát.


(TASR/para)