Vádat emeltek a kétes hírű milliomos ügyvéd és az ismert alvilági figura ellen

2022. január 18. - 10:12 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze vádemelési javaslatot nyújtott be a kétes hírű szlovák ügyvéd és milliomos üzletember, Zoroslav Kollár és Tomáš Rajecký vállalkozó ellen.

Vádat emeltek a kétes hírű milliomos ügyvéd és az ismert alvilági figura ellen
Tomáš Rajecký (Fotó: TASR/rendőrség)

A vád illegális cigarettával történő kereskedelemmel kapcsolatos. A vádirat három bűncselekményt érint kenőpénzekkel összefüggésben, a céljuk ugyanis az volt, hogy a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatala lehetővé tegye a problémamentes illegális cigarettagyártást.

Amennyiben bűnösségük beigazolódik, 10-től 15 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.

A gyanú szerint Kollár Tomáš Rajeckývel, a pozsonyi maffiózó, Piťo, illetve Marian Kočner bizalmasával együtt megvesztegette Ľudovít Makót, a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának korábbi igazgatóját. Erre akkor derült fény, amikor március végén a NAKA körözést rendelt el a vízkeleti (Galántai járás) Bihercz Gábor, valamint a pozsonyi Tomáš Rajecký ellen.

A TASR információi szerint 2019-ben egy személy egy pozsonyi lakásban és egy étteremben Tomáš Rajecký és Zoroslav Kollár közvetítésével kenőpénzt adott át Ľudovít Makónak. Utóbbi ezért cserébe időben értesítette az érintett személyt az illegális cigarettagyár- és csempészet ellen irányuló bevetésekről. A kenőpénz mértéke 10 és 150 ezer euró között mozgott havonta.

A pozsonyi alvilágban ismert figurának számító Rajecký korábban többször is szerepelt már a sajtóban. Egyrészt ő is rajta volt azon a 2016-ban nyilvánosságra hozott fotón, amely lerántotta a leplet arról a szomorú tényről, hogy a szlovák parlament jelenlegi elnöke korábban a jelenleg börtönben ülő maffiafőnökkel, Juraj Ondrejčákkal és bandájával nyaralt Kubában.

Másrészt Rajecký neve Marián Kočner büntetőügyeivel kapcsolatban is felmerült. Bár elvileg sok köze nem volt Kočner viselt dolgaihoz, de baráti viszonyt ápoltak.


(TASR/para)