Vádat emeltek Kočner ellen a börtönből küldözgetett cetlijei miatt

2021. május 3. - 17:55 | Belföld

Az igazságszolgáltatás akadályozásának kísérletével vádolták meg Marian Kočnert a Pozsony I. Járásbíróságon. A maffialistás nagyvállalkozó a vizsgálati fogságban ülve cetliket küldözgetett ki az ügyvédjén keresztül, amiben különböző személyeknek utasításokat adott, hogy ügyében kedvezőbb ítélet szülessen.

Vádat emeltek Kočner ellen a börtönből küldözgetett cetlijei miatt
Fotó: TASR

Marián Sipavý, a Trencséni Kerületi Ügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint a kerületi ügyész április 29-én emelt vádat Marian Kočner ellen.

Marian Kočnert 2018 júniusában rakták vizsgálati fogságba a Markíza-váltók ügyében, és azon volt, hogy valahogy kiszabaduljon a rácsok mögül.

A rendőrség szerint Kočner a hamis váltókkal kapcsolatban megpróbált a fogságból manipulálni, úgy, hogy bizalmi emberén keresztül kijuttatott cédulákra vázolta fel a tennivalókat, kinek, mit kell tenni az ő érdekében.

A Peter Tóthnak küldött levélke olyan instrukciókat tartalmazott, hogyan lehetne befolyásolni a hamis váltók ügyének nyomozását. Tóth, a korábbi titkosszolga azonban nem teljesítette Kočner kérését, inkább összegyűjtött pár ilyen kézzel megírt cetlit és leadta a rendőrségen.

Tóth elmondása szerint a cédulákat Andrej Šabík ügyvéd hordta ki a börtönből, akinek a kihallgatását a koronavírusos járvány jócskán elodázta. Šabík tettével az ügyvédi kamara is foglalkozik.

A hamisított váltók miatt Kočner idén januárban jogerősen 19 éves börtönbüntetést kapott. A cetlik miatt meg újabb váddal - nevezetesen az igazságszolgáltatás akadályozásával - szembesült. A nyomozást múlt héten zárták le.


TASR/para