Vádemelési javaslatot tett a NAKA a Smer-SD volt járási elnöke ellen

2022. július 18. - 15:12 | Belföld

Vádemelési javaslatot tett a NAKA nyomozója Ľubica R., a Smer-SD volt járási elnöke ellen az Európai Unió anyagi érdekeinek megsértése és uniós támogatásokkal való visszaélés miatt. A vádemelésről a különleges ügyészi hivatal dönt - tájékoztatta a TASR-t Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

„A nyomozó vádemelési javaslattal zárta le a vizsgálatot, az akták áttanulmányozása után a Speciális Ügyészi Hivatal illetékes ügyésze hoz döntést” – tette hozzá a TASR-nek Dalibor Skladan, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Slivka hozzátette, hogy Ľubica R. cége, az Agro Porúbka ellen zajló eljárást a jogi személyek büntetőjogi felelősségére vonatkozó törvényre hivatkozva zárta le a NAKA.

Az ügy 2018 elején került nyilvánosságra, a sajtóban megjelent hírek szerint a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) jogtalanul fizetett ki támogatásokat az Agro Porúbka cégnek. A PPA nyilvántartásának elemzéséből kiderült, hogy a Talajtani és Természetvédelmi Kutatóintézet (VÚPOP) az ortofotós eljárással készült térképek alapján olyan földterületeket is besorolt a támogatási rendszerbe, amelyeket nem feleltek meg a feltételeknek. Például parkolóterület szerepelt termőföldként a nyilvántartásban. Az Agro Porúbka összesen 470 hektárra kért támogatást 170 különböző helyszínen Kelet-Szlovákiában.

A PPA arról tájékoztatta a TASR-t, hogy végrehajtás útján jelenleg összesen 206 ezer eurót próbál behajtani a cégtől, plusz a büntetéseket. A társaság ellen közben csődeljárás indult, eddig 16 ezer eurót sikerült behajtani tőle.

Miután az ügy nyilvánosságra került, a Smer-SD felfüggesztette Ľubica R. tagságát a pártban.


(TASR)

Címkék: smer-sd, NAKA