Vádemelést javasol a NAKA a multimilliomos ügyvéd ellen

2022. december 20. - 14:17 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója vádemelést javasolt az ismert csődügyvéd és multimilliomos vállalkozó, Zoroslav Kollárral szemben.

Vádemelést javasol a NAKA a multimilliomos ügyvéd ellen
Zoroslav Kollár (Fotó: TASR)

Karolína Barinková rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a NAKA nyomozója vádemelési javaslattal zárta le a büntetőeljárást Zoroslav Kollárral, valamint Richard Molnár kerületi bíróval és Tomáš Kulák ügyvéddel szemben.

A három személy ellen 11, különböző bírósági eljáráshoz kapcsolódó cselekmény miatt indult eljárás, mégpedig vesztegetés és a bíróságok függetlenségébe való beavatkozás bűntette miatt.

Kollár 2020 októberében került vizsgálati fogságba, miután a Vihar (Víchrica) fedőnevű nyomozás során letartóztatták, majd idén februárban, 16 hónap után szabadon engedte a Legfelsőbb Bíróság. Az ellene felhozott vád szerint a vállalkozó kenőpénzt ajánlott a szlovák titkosszolgálat (SIS) igazgatójának azért cserébe, hogy ne figyeljék meg őt. Vladimír Pčolinský utasítására állítólag leállították az eljárást, és nem foglalkoztak tovább Kollárral.

Jozef Kandera főügyészhelyettes tavaly augusztus végén a hírhedt 363-as paragrafusra hivatkozva hatályon kívül helyezte a Pčolinskýre és Kollárra vonatkozó határozatot. Idén februárban viszont a nyomozó ismét meggyanúsította a SIS egykori vezetőjét korrupciós bűncselekménnyel. Rajta kívül a csődügyvéd ellen is eljárást indítottak, ugyancsak korrupció gyanúja miatt. Ez azt jelenti, hogy az ügy négy gyanúsítottja közül hárman beismerték a korrupciós bűncselekményt: Beňa, Makó és Kollár, Pčolinský viszont továbbra is tagad, és állítja, Kollár nem azt vallotta, hogy neki adott volna kenőpénzt.

A kétes hírű szlovák ügyvédet és milliomos üzletembert egyébként illegális cigarettával történő kereskedelemben való részvétellel is gyanúsítják. Richard Molnárt 2020 márciusában vették őrizetbe, Richard Molnár pedig a vallomások szerint Kollár ügyeiben intézkedett.


TASR/para