Vadonatúj előadással mutatkozik be az Ifjú Szivek Avignonban

Az Ifjú Szivek Táncszínház a világ legrangosabb színházi eseményeként számon tartott avignoni fesztivál OFF programjában mutatkozik be a napokban.

Vadonatúj előadással mutatkozik be az Ifjú Szivek Avignonban

A szlovákiai magyar táncszínház egy alkotói pályázatnak köszönhetően 22 napot tölthet el a a Rhône folyó partján fekvő francia városban, ahol a szakma legjobbjai közt bizonyíthatnak.

Szlovákiából idáig még egyetlen társulat sem jutott el az Avignoni Fesztiválra, az Ifjú Szivek lesz tehát az első, akik Franciaországban is képviselhetik a hagyományos kultúránkat.

A társulat egy vadonatúj produkcióval készül a fesztiválra, melynek címe Finetuning. Az egész estés koreográfia mindennapi aktuális témákat dolgoz fel, amelyek bizony gyakran „finomhangolásra” szorulnak.

Az előadás témája körülölei például a családon belüli erőszakot. "Szerencsére nincs személyes tapasztalatom ezzel a problémával, de aktuális témának tartom a mindennapi életben, holott mégsem beszélnek róla nyíltan" – nyilatkozta Hégli Dusan, az Ifjú Szivek művészeti vezetője.

A téma tehát mindenkit értint, függetlenül attól, hogy járnak-e színházba vagy sem, szeretik-e a zenét és a táncot vagy sem.

A háromhetes rendezvényen évente több mint félmillió színházlátogató, 3500 akkreditált színházigazgató, kritikus és szakember fordul meg és válogat előadásokat Európa és a világ legnagyobb presztízsű színházaiba. Aki számít a szakmában, az jelen van.


ISZ/sme/para