Vágsellye szociális vállalatot tervez létesíteni

Vágsellye városa szociális vállalatot tervez létesíteni. Jana Nitrayová, a városi hivatal elöljárója elmondta: a vállalat alkalmazottainak munkakörébe a kamerarendszer, a közvilágítás, és a földbe süllyesztett konténerek állapotának ellenőrzése, a takarítási munkálatok, valamint a kisebb önkormányzati tevékenységek tartoznának.

Vágsellye szociális vállalatot tervez létesíteni
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az önkormányzat jelenleg egy védett műhelyt tart fenn a városi rendőrség épületében. A műhelynek nyolc, egészségkárosodott alkalmazottja van, akik a térfigyelő-kamerarendszert működtetik. „Ezekkel az emberekkel biztosíthatnánk a közvilágítás és a földbe süllyesztett konténerek állapotának felügyeletét is” – jegyezte meg Nitrayová.

Szociális vállalat alapítását egy 2018 májusában elfogadott jogszabály teszi lehetővé. A törvény célja a foglalkoztatási arány növelése és az állami támogatási rendszer optimalizálása.

Szlovákiában jelenleg 83 szociális vállalat működik, melyek elsősorban a munkaerőpiacon hátrányt szenvedő személyeket alkalmaznak. Az egészségkárosodott személyeken kívül ezekben a vállalatokban munkát találhatnak az 50 év felettiek, a hajléktalanok és a pályakezdők is.


(TASR)