Vagy 700 emberhez riasztották a mentősöket, pedig az elmúlt hét napban alábbhagyott a kánikula

2022. augusztus 3. - 12:47 | Belföld

Közel 700 olyan embernek segítettek a napokban a mentősök, akik a hőségtől lettek rosszul. A legtöbb ilyen eset (112) Eperjes megyében volt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Alena Krčová, a mentőszolgálat operatív központjának szóvivője.

Vagy 700 emberhez riasztották a mentősöket, pedig az elmúlt hét napban alábbhagyott a kánikula
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Július 25-től augusztus 2-ig összesen 695 esetben avatkoztak be a mentők. Kassa megyében 102 eset történt, Besztercebánya megyében 93, Zsolnai megyében 87, Trencséni megyében 79, Pozsony megyében 78, Nyitra megyében 75. A legkevesebben, 69-en Nagyszombat megyében lettek rosszul a hőség miatt.

420 embert szállítottak kórházba. A legfiatalabb beteg egy hétéves kislány volt Eperjes megyében, a legidősebb pedig egy 98 éves férfi Pozsony megyében. Krčová tájékoztatása szerint a rosszullét akkor következik be, amikor a szervezet túlmelegszik, a testhőmérséklet megemelkedik. Ehhez rossz közérzet, fejfájás, szédülés társul. Hányinger és hányás, valamint rövid ideig tartó eszméletvesztés is előfordulhat.

„A szélsőségesen magas hőmérséklet megterheli a szervezetet, még egy fiatal, egészséges emberekét is. A legveszélyeztetettebbek a gyerekek, az idősek, a terhes nők és a krónikus betegek, különösen a szívbetegek és a cukorbetegek. Ilyen melegben kerülni kell a túlzott fizikai megterhelést és a napozást, sok vizet kell inni, körültekintőnek kell lenni a szabadtéri sportoláskor" - figyelmeztetett Krčová.

A szóvivő elmondta, ha rosszul lesz valaki, a beteget hűvös helyre, legalább árnyékba kell vinni, lefektetni, vagy félig fekvő helyzetbe helyezni. „Az is segít, ha benedvesítjük az arcát és legyezzük. A jeges víz nem megfelelő, itassunk a beteggel langyos vizet kis kortyokban" - tette hozzá a szóvivő. Ha az állapota nem javul, vagy újra eszméletét veszti, hívjuk a 155-ös telefonszámot.

TASR