Vagy Pellegrini kamuzott a védőmaszkokról vagy Ukrajnában átláthatatlan a kupi

2020. március 16. - 16:42 | Belföld

Valaki egészen nagyot füllentget a koronavírus elleni harc kapcsán. Ez a valaki nem akárki: vagy a szlovák kormányfő mondott egy nagyot, és azt gondolta, nem derül ki az igazság vagy az ukrán külügyminiszter képtelen nyomon követni, mi folyik az országában. Ciki egy történet, ami a vírus terjedése ellen használatos védőmaszkkal kapcsolatos.

Vagy Pellegrini kamuzott a védőmaszkokról vagy Ukrajnában átláthatatlan a kupi
Fotó: tasr

Az ukrán külügyi tárca vezetője, Dmitro Kuleba cáfolta Peter pellegrini vasárnapi nyilatkozatát. A távozóban levő szlovák kormányfő a TA3 hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy Ukrajnában akartak beszerezni két millió védőmaszkot, de ez végül nem sikerült, mert egy németországi üzér megjelent a színen és mindent felvásárolt. Kuleba szerint ilyen nem történt, és ez az egész Pellegrini agyszüleménye.

Kuleba a közösségi oldalán jelezte, hogy az országából tilos kivinni a védőmaszkot. "Szeretnék pontot tenni ennek a történetnek a végére, ami a lapok címoldalán is feltűnt a szlovák kormányfő vádaskodását követően, aki azt mondta, hogy készpénzért akartak venni maszkot, de a németek rálicitáltak az árura" - véli az ukrán miniszter. Először is: Ukrajna nem üzletel polgárai egészségével. Érvényes nálunk a védőmaszkok kivitelének tilalma, ezért bármilyen kísérlet, ami megkerülné ezt a korlátozó rendelkezést, büntetést von maga után. Ha ezt Szlovákia tervezi meglépni, akkor meg akarja kerülni a törvényt. És még valami: minden adatbázist leellenőriztünk. Minden szinten konzultáltunk az illetékesekkel, és a jelét sem találtuk annak, hogy ilyen mennyiségű maszkot vettek volna a németek.

Pellegrini erről a meghiúsult bizniszről a TA3 televízió műsorában beszélt. A smeres politikus elmondta, a tranzakció feltétele az volt, hogy készpézben fizessék ki az árut. Már készítettük is az 1,2 milliónyi euró készpénzt egy bőröndbe, hogy aztán a kormánygépre üljünk és egyszerűen elmenjünk érte. Jött egy üzér Németországból, aki többet fizetett érte és felvásárolta" - idézte a hírtelevízió a szlovák kormányfőt.

A két politikus állítása egészen látványosan szembe megy egymással. Bár Pellegrini pár nap múlva távozik tisztségéből, mégis ciki lenne, ha kiderülne, az ukrán külügyérnek van igaza.

(p)