VAJKAI ALAGÚT: Megvalósul a merész ötlet!

2017. november 20. - 13:02 | Régió

Megvalósulhat a terv, amely májusban még csak egy merész ötletnek számított: a szakértői vizsgálatok szerint a bősi felvízcsatorna alatt lévő vízáteresztő alagutak technikailag alkalmasak arra, hogy közúti forgalom bonyolódjon le bennük.

VAJKAI ALAGÚT: Megvalósul a merész ötlet!
Fotók: Cséfalvay Á. András

Hétfőn Sólymos László környezetvédelmi miniszter, és Daniel Kvocera, a Vízgazdálkodási Építővállalat vezérigazgatója ismertették a vállalat és a Szlovák Műszaki Egyetem (STÚ) szakértői vizsgálatainak eredményeit a tervezett alagutaknál.

"Gyors léptekkel haladunk a megvalósulás felé. A szakértők felmérték a csatornák állapotát, és az eredmények azt mutatják, hogy a terv megvalósítható"

- jelentette be a helyszínen Sólymos László környezetvédelmi miniszter.


Kapcsolódó cikk: Minden, amit a vajkai alagútról tudni kell


Daniel Kvocera elmondása szerint még egy robbanás sem bontaná meg a vízáteresztő csatornákat, melyek betonszerkezete nagyon jó állapotban van, az aljzatuk stabil.

"Ahhoz, hogy közúti alagútként szolgáljanak, biztosítani kell a szivárgások, a rezgések, és a hőmérsékletingadozás folyamatos megfigyelését, és védő-, illeve tűzálló bevonatot kell kapniuk. Az alagút kiváló állapotát a következő 60 évre garantálni lehet, viszont következetes karbantartás mellett a szerkezet élettartama meghosszabbítható" - nyilatkozta a jelenlévő újságíróknak a Vízgazdálkodási Építővállalat vezérigazgatója.

A bűvös szám: 2019

A vízáteresztő csatornák Vajkától 2,5 kilométerre (Bős felé), a vajkai tó szomszédságában találhatók. Összesen öt ilyen csatorna van egymás mellett, de az utóbbi 25 év tanulságai alapján kijelenthető, hogy ezekből három bőven elegendő a szivárgó víz felfogására és elvezetésére. A maradék kettőt építenék most át alagúttá, az egyiket a gépjármű-, a másikat pedig a kerékpár- és gyalogosforgalom számára. Már azt is tudni, lehet, mikor.

"Már jövő tavasszal elindulhat az engedélyeztetési eljárás, és a tervek szerint 2018 végén, vagy 2019-ben megkezdődhetnek az építkezési munkálatok"

- nyilatkozta Sólymos László, aki arra kérte az engedélyeztetésben résztvevő intézményeket és településeket, hogy a folyamat felgyorsítása érdekében mielőbb terjesszék be észrevételeiket.

A beruházás értéke előreláthatólag 20 millió euró körül mozoghat, és a Vízgazdálkodási Építővállalat költségvetéséből fedezik. Ez annyi pénz, amennyit az állam 12-13 év alatt kifizet a két és fél évtizede működő kompjárat üzemeltetésére. Egy híd ennél legalább ötször-hatszor drágább volna.


KÉPGALÉRIA: A vajkai alagút tervei


Mentők és tűzoltók lesznek mindkét oldalon

A miniszter elmondása szerint előírás, hogy ha egy ilyen alagutat megvalósítanak, akkor annak mindkét oldalán lennie kell egy tűzoltó- és mentőállomásnak is.

"Amellett, hogy a közlekedést szolgáló alagút óriási mértékben könnyíti meg a Kis-Csallóköz 25 éve megoldásra váró lakosainak életét, a tűzoltó- és mentőállomások jelenléte szintén az itt élők javára válik majd" - mondta a környezetvédelmi miniszter.

És hogy mi lesz a Vajka és Keszölcés között közlekedő kompjárat sorsa? Sólymos elmondása szerint az alagút létrehozása után a komp elveszti értelmét abban az ingyenes formájában, ahogy most üzemel. A miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy fizetős formában a komp lehetősége megmarad azon járművek - pl. tehergépkocsik - számára, melyek az alagútba nem férnek be.

"Viszont a komp sorsa csak akkor dől el, amikor az alagútban megindul a közúti forgalom, mert csak akkor derül ki, mire lesz igény" - tette hozzá Sólymos László.

(db)