Vajon Pellegrini erőszakoskodna a családján belül, ha lenne neki? Pótcselekvéstől és kompenzálástól hangos a közélet

A parlament rendkívüli ülésén elfogadott nyilatkozat lehetőséget ad az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának végleges elutasítására – mondta Peter Pellegrini (Smer-SD), miniszterelnök a kabinet szerdai rendkívüli ülése után. Egyesek a nemek egyenjogúsága miatt mereven tiltakoznak. Mit kíván a szlovák nemzet?

Vajon Pellegrini erőszakoskodna a családján belül, ha lenne neki? Pótcselekvéstől és kompenzálástól hangos a közélet

Az ülésen a kormány elutasította az Európa Tanácsnak a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményét (Isztambuli Egyezmény), és ugyanezt javasolta a parlamentnek is. Az egyezmény elutasításában közrejátszanak azok a rendelkezések, amelyek a nemek egyenjogúságára és a család fogalmára vonatkoznak. A kormány szerint ebben a témában eltér Zuzana Čaputová köztársasági elnök és a kormány jogértelmezése. Mivel a három legfőbb közjogi méltóság hétfői (február 10.) találkozóján sem sikerült döntést hozni, a kormány azt javasolta a parlamentnek, utasítsa el az egyezményt.

„Úgy vélem, a parlament álláspontja, és a ratifikáció végleges elutasítása alapján az elnök asszony és az összes többi illetékes intézmény tájékoztathatja az Európa Tanácsot arról, hogy Szlovákia nem támogat egy olyan egyezményt, amely feszültséget kelt a társadalomban“ – hangsúlyozta Pellegrini. „Ha ez nem így lesz, kezdeményezni fogom a ratifikáció aláírásának visszavonását“ – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az egyezmény elutasítására vonatkozó jogértelmezések és spekulációk nem lehetnek ellentétesek a többség akaratával. A társadalom nem szeretné, hogy Szlovákia az egyezmény része legyen.

TASR