Vakarhatják a fejüket a vasúttársaságnál. Az ombudsman felméri, akadálymentes-e a közlekedés

2019. december 10. - 21:21 | Belföld

Mária Patakyová emberi jogi biztos hivatala feltérképezi, hogy mennyire akadálymentes a vasúti közlekedés, a felmérés vonatkozik a peronok megközelíthetőségére és a vasúti kocsikba való felszállásra is.

Vakarhatják a fejüket a vasúttársaságnál. Az ombudsman felméri, akadálymentes-e a közlekedés
Fotó: Cséfalvay Á. András

„Számos akadály nehezíti a fogyatékkal élők utazását, és mivel Szlovákia is ratifikálta az ENSZ vonatkozó egyezményét, mindent meg kell tennie azért, hogy akadálymentes legyen a vasúti közlekedés” - jelentette ki Patakyová.

A felmérést a kassai vasútállomáson uralkodó áldatlan állapotokra vonatkozó bejelentések nyomán indítja az ombudsmani hivatal. Kassán a peronok egyetlen akadálymentes megközelítési módja azon a folyosón át vezet, amelyen a csomagokat hozzák-viszik az alkalmazottak.

A hivatal a nyilvánosság segítségére is számít, e-mailben lehet bejelentetést tenni a bariery@vop.gov.sk címen 2020. január 10-ig, a levélhez fotódokumentáció csatolását kérik. Az ombudsman felveszi a kapcsolatot a közlekedési minisztériummal, az állami vasúttársasággal (ŽSR) és a szállítást végző társaságokkal.

TASR