A vakcina harmadik adagja iránt nyitottak a legidősebbek, de a kisgyereküket alig oltatnák be a szülők

2021. szeptember 17. - 08:18 | Belföld

Ha lenne rá lehetősége, a koronavírus ellen beoltottak kétharmada felvenné a harmadik adag védőoltást is, derült ki az AKO ügynökség által a TV Joj számára készített felmérésből.

A vakcina harmadik adagja iránt nyitottak a legidősebbek, de a kisgyereküket alig oltatnák be a szülők
Fotó: TASR/AP

A megkérdezettek 40,6 százaléka határozottan ki akarja használni a harmadik vakcinázás lehetőségét, további 26,7 százaléknyian "talán" élne a lehetőséggel. Valószínűleg elhárítaná a harmadik dózist a lakosság 11,9 százaléka, és további 10,5 százaléknyian biztosan nem kérnek belőle. A kérdéssel szemnesülők 10,3 százaléka meg nem tudott mit kezdeni a felvetéssel.

A vakcina harmadik porciója iránt leginkább a rizikócsoportba tartozó legidősebb generáció képviselői érdeklődnek. A 66 év felettiek körében a harmadik adag iránt biztosan 48,3 % érdeklődik, és további 25 % talán. A legelutasítóbbnak a 34 - 49 év közötti korcsoport bizonyult, ennek a nemzedéknek alig 60 százaléka fogadná el biztosan vagy talán az oltóanyag következő dózisát.

Az iskolai végzettség is befolyásolja a vakcinához való hozzáállást. Míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 80 százaléka hajlandó magát beoltatni, az érettségivel nem rendelkezőknél ez az adat 56 százalék. Az újabb injekciózás iránt leginkább a Pozsonyi, a Besztercebányai és a Zsolnai kerületben érdeklődnek, a legkevésbé pedig az Eperjesi, a Nyitrai és a Kassai kerületben.

Amíg azonban a vakcina harmadik dózisa aránylag népszerű, az 5 - 11 év közötti gyerekek beoltását sokan elutasítják, ami nem is csoda, hiszen azt még az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sem hagyta jóvá. A gyermeküket nevelő szülők mindössze 4,1 százaléka támogatja határozottan a védőoltás beadását a kiskorúaknak és további 9,5 százalék sem zárkózna el előle. 66,9 százaléknyian viszont „biztosan nem“ - és 13,6 százaléknyian talán nem - adatná be gyermekének a védőoltást.

(DenníkN)

Címkék: AKO, harmadik adag, vakcina