A vakcina a járvány elleni atombomba, de el kell ismerni az összes mellékhatását is, véli a doki, aki beinjekciózta Čaputovát

2021. január 22. - 11:57 | Belföld

Egy pozsonyi főorvossal készített terjedelmes interjút a DenníkN hírportál. Július Hodosy volt az az orvos, aki a koronavírus elleni vakcinával beoltotta Zuzana Čaputová államfőt is. Nyíltan beszél arról, hogy miként reagál a szervezet az oltóanyagra. 

A vakcina a járvány elleni atombomba, de el kell ismerni az összes mellékhatását is, véli a doki, aki beinjekciózta Čaputovát
A főorvos oltota be az államfőt is (TASR)

Az egészségügyi minisztérium számára készített egyik videóban a szakember a járvány elleni atombombának nevezi az oltóanyagot, átfogalmazva Igor Matovič kormányfő korábbi gondolatát. Míg a miniszterelnök az antigénteszteket minősítette pusztító fegyvernek, addig Hodosy úgy véli, a teszt (az antigén és a PCR is) csupán eszköz arra, hogy a lockdownnal együtt elhárítsák annak a veszélyét, hogy a kórházainkat elárasszák a vírusos páciensek. Szerinte most azért vagyunk ilyen nehéz helyzetben, mert az országos tesztelést követően lazítottunk az óvintézkedéseken.

A főorvos arról is beszélt, milyen káros mellékhatását érezte a vakcinának, ami csupán a második oltáskor kerítette hatalmába. Néhány órán keresztül 38 fokra ugrott fel a hőmérséklete, de mivel ez az esti órákban történt, lefeküdt aludni, és másnapra már kutya baja sem volt. Hodosy megjegyezte, ha átfutjuk a Paralenhez vagy az Ibuprofenhez mellékelt betegtájékoztatót, akkor azt láthatjuk, hogy az esetleges mellékhatások listája az említett készítmények esetében hosszabb, mint a Covid elleni szérum esetében. Az oltásokkal a nyájimmunitás elérése a cél, és ehhez az szükséges, hogy az oltóanyag a lakosság 70 százalékán működjön. De ha a polgárok fele elutasítja a vakcinát, ezt a kollektív immunitást nehéz lesz bebiztosítani.

Hodosí megérti, hogy az emberek tartanak attól, milyen allergiát vált ki a szervezetükből az oltóanyag. De minden azon múlik, mennyire tudjuk az embereknek ezt az egész hatásmechanizmust elmagyarázni. A kockázata nem zéró, de az eltörpül amellett, amit az általa biztosított pozitív hatás gyakorol a szervezetünkre. Ugyanakkor vannak annyira megalapozatlan félelmek, például a chipek beültetéséről szólóak, amik teljességgel érthetetlenek. Semmilyen bizonyítékkal nem szolgálnak az ilyeneket terjesztők, de mindig akadnak olyanok, és ezek nincsenek kevesen, akik nyitottak az ilyen álhírekre.

A főorvos nem tenné kötelezővé az oltást, inkább a reklámhadjáratban, a kampányban bízik. Ez embereknek nem szabad hazudni, és el kell ismerni a vakcina összes mellékhatását, el kell magyarázni, hogyan működik a hatóanyag.

Vitába kell szállni a bugyutaságokat terjesztőkkel. Az viszont gondot jelent, hogy bár sok jóképességű tudósa van az oszágnak, de nem mindegyikük képes arra, hogy közérthetően elmagyarázza az oltási program lényegét.

Amikor a múlt század ötvenes éveiben kifejlesztették a járványos gyermekbénulás elleni vakcinát, hősnek kiáltották ki a tudós csapat tagjait. Most már másként reagálunk a hatékony oltóanyag előállítására, mert már régóta túl jó körülmények között élünk - idézi az egyik kollégáját Hodosy. Van időnk filózgatni, "mi lenne, ha..." tipusú felvetéseket gyártani. A koronavírussal az a fő baj, hogy nagyon gyorsan terjed. A diktatúrák könnyebb helyzeten vannak, az embereket egyszerűen csak bezárják a lakásaikba, beoltják őket, és nem kérdez senki semmit sem. Demokráciában másképpen működne a dolgok, itt a felmerülő kérdésekre válaszokat kell adni. Így hát szerinte nem marad más hátra, csak az állandó párbeszéd fenntartása, a helyzet elmagyarázása, hogy meggyőzzük a kételkedőket.

(denníkn)