A valaha élt legnagyobb termetű erszényes maradványait fedezték fel

2023. május 31. - 16:45 | Tech

Új őserszényesfaj maradványait fedezték fel ausztrál kutatók, a 3,5 millió évvel ezelőtt élő hatalmas állat akár 250 kilogrammot is nyomhatott, és képes volt nagy távolságokat megtenni víz és élelem után kutatva.

A valaha élt legnagyobb termetű erszényes maradványait fedezték fel
-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons)

Az Ausztrália középső részén 2017-ben felfedezett maradványokat háromdimenziós képalkotóval elemezték, és egy szerdán közzétett tanulmányban megállapították, hogy az eddig ismertekhez képest új fajról, a valaha élt legnagyobb termetű erszényesről van szó. A Flinders Egyetem kutatói azt feltételezik, hogy a Diprotodontia rendjébe tartozó, Ambulator keanei elnevezésű állat legközelebbi mai rokona a vombat lehet. Az őserszényes a 2,5-5,3 millió évvel ezelőtti pliocén korban élt, abban az időszakban, amikor Ausztrália egyre szárazabbá vált és a füves legelők kezdtek egyre elterjedtebbé válni.

A legtöbb ma élő nagytestű növényevő, mint például az elefánt vagy az orrszarvú, ujjon járó, vagyis a sarkuk nem éri a földet járás közben. A Diprotodontia rendjébe tartozó állatok viszont talpon járók, azaz - az emberhez hasonlóan - a sarokcsontjuk érintkezik a talajjal járás közben - mondta el Jacob van Zoelen, az új őserszényest bemutató tanulmány egyik szerzője. Ennek a kialakításnak köszönhetően a súly egyenletesen eloszlik a lábakon járás közben, ugyanakkor a futáshoz már nagyobb energiát emészt fel - tette hozzá.

(MTI)

Címkék: vombat, ausztrália