Valahol már a két oltás sem lesz elég – jön az OP plusz rendszer

2022. január 11. - 15:36 | Belföld

Január 19-től az úgynevezett OP plusz rendszer vonatkozhat majd a járványügyi szempontból olyan magas kockázattal járó eseményekre, mint az esküvők vagy az ünnepségek – mondta Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) a TV Markíza Na telo című műsorában.

Valahol már a két oltás sem lesz elég – jön az OP plusz rendszer
Fotó: TASR/AP

Az OP plusz rendszer annyit jelent, hogy az eseményeken csak olyan személy vehet részt, aki megkapta az oltás három adagját, aki leküzdötte a fertőzést, vagy aki két oltás mellett teszttel is rendelkezik.

„Valahol elegendő lesz a kétadagos oltás, de a magas kockázattal járó aktivitásoknál már tesztre is szükség lesz. A három oltás vagy a teszt olyan esetekben lesz szükséges, mint az esküvőkön, karénekeken, ünnepségeken vagy bálokon való részvétel” – mondta Lengvarský.

A tervek szerint az OP plusz rendszer a hotelekre és bizonyos sporteseményekre is vonatkozni fog. A gyerekek esetében viszont elegendő lesz a teszt, amit az iskolákban abszolválnak.

Úgy néz ki, hogy eltörlik a Covid-automata színskáláit is, ugyanis Lengvarský szerint a járványhelyzet jelenlegi gyors alakulása miatt egy járás két hét alatt zöldről fekete besorolásra váltana át.

A miniszter szerint változások jöhetnek a karantén hosszúságát illetően is, ami jelenleg tíz nap. „Ha fennállna a dolgozók nagy létszámhiányának a veszélye, akkor átértékeljük a karantén hosszúságát. Ez viszont függ majd a beoltottság helyzetétől is” – jegyezte meg Lengvarský. A legrövidebb, háromnapos karantén vélhetően azokra vonatkozhat majd, akik be vannak oltva a vakcina három adagjával.

TASR/para