Valaki felelni fog a dunaszerdahelyi tízes gyilkosságért

2023. január 18. - 13:31 | Régió

A szlovák és a magyar rendőrség nagy bejelentésre készül az 1999-es dunaszerdahelyi Fontána-ügyben.

Valaki felelni fog a dunaszerdahelyi tízes gyilkosságért
A tízes gyilkosság 2022-es rekonstukciója képekben (a fotóra kattintva képgaléria nyílik) Fotók: Paraméter

Pénteken sajtótájékoztatót tart a magyar és a szlovák rendőrségi vezetés a 90-es években történt maffialeszámolás ügyei kapcsán.

A sajtótájékoztatóra a magyar Országos Rendőr-főkapitányság szervezésében kerül sor pénteken délelőtt Budapesten. A tájékoztatón részt vesz a magyar országos rendőrfőkapitány, Balogh János, valamint Hamran István szlovák országos rendőrfőkapitány, Ľubomír Daňko, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója, illetve Jeney Áron, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója.

A tájékoztató szerint az esemény témája "az 1999-ben megölt D. György ügye és a dunaszerdahelyi mészárlás felderítése" lesz.

Feltételezhzető, hogy mindkét bűnténnyel kapcsolatban sikerült lezárni a rendőrségi nyomozást, így elképzelhető, hogy az 1999-es dunaszerdahelyi mészárlás még életben lévő gyanúsítottjai ügyében hamarosan vádemelés születhet.

Az 1999. március 25-én végrehajtott tízes gyilkosság ügye május közepén vett fordulatot, amikor az egyik feltételezett elkövető, a vizsgálati fogságát jelenleg Magyarországon töltő Bodoky Károly beismerő vallomást tett a bűnügy kapcsán. Bodoky nemcsak a tízes gyilkossággal, hanem más bűntényekkel kapcsolatban is együttműködik a hatóságokkal.

Bodokyt 2022 júniusában azért szállították Szlovákiába, hogy elvégezzék vele a tízes gyilkosság rekonstrukcióját, és hogy helyszíni szemlével ellenőrizzék beismerő vallomásának részleteit. Több helyszíni szemlét is tartottak a részvételével, utolsó állomásuk a dunaszerdahelyi Fontána étterem volt.

Képgalériánk a tízes gyilkosság rekonstrukciójáról

Bodoky Károlyt, akit a szlovákiai bűnügyi szervek a volt dunaszerdahelyi maffiavezér, Sátor Lajos egyik legközelebbi embereként tartottak számon, a német rendőrök egy 1999-ben elkövetett magyarországi gyilkosság gyanúsítottjaként vitték Magyarországra tavalyelőtt novemberben. Bodokyt a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda kérelmére a német hatóságok fogták el.

A dunaszerdahelyi tízes gyilkosság, amit hosszas maffiaháború előzött meg

1999. március 25-én három, fekete rendőrségi overallt és símaszkot viselő gépfegyveres elkövető hatolt be a dunaszerdahelyi Fontána étterembe és lőtt halomra tíz embert, köztük a klán vezérének tartott Pápay Tibort.

"Rendőrség, mindenki a földre!"

- kiáltották szlovákul, és míg egyikük a földszinten tartózkodó vendégeket tartotta veszteg, addig ketten az emeletre rohantak, és 114 lövést leadva kivégezték a Pápay Tibor vezette bűnszervezet tíz tagját.

A merénylet nem a semmiből jött, hosszas maffiaháború előzte meg, amely még 1997 januárjában robbant ki a Sipos Milán és a Pápay Tibor körül csoportosuló alakulatok között, amelyek Dunaszerdahelyt és környékét uralták.

Szlovákiában azelőtt és azóta sem történt a tízes gyilkossághoz hasonló bűncselekmény, sőt, a mészárlás a modern kori európai bűnszervezetek történetében is egyedülállónak számít.

Bár a rendőrségnek másfél évvel a leszámolás után sikerült meggyanúsítani több társtettest is, és többen közel öt évet töltöttek vizsgálati fogságban, az ügyben nem született bírósági ítélet, és a megrendelőként számontartott Sátor Lajost sem sikerült soha elfogni.

Sátor - aki '99 márciusa után a dunaszerdahelyi alvilág egyedüli urává vált - ellen 2000 nyara óta volt érvényben nemzetközi elfogatóparancs, azonban több mint tíz évig volt képes elrejtőzni a hatóságok elől, és a háttérből irányítani bűnszervezete tevékenységét. A maffiafőnökkel végül 2010 decemberében saját emberei végeztek. A hatóság hivatalos tájékoztatása szerint a vérengzés megszervezésében és végrehajtásában összesen tíz elkövető vett részt, de egyikük 2000-ben már halott volt.

2000 augusztusában Sátor Lajost, Raisz Csabát, Raisz Szilárdot és Szamaránszky Árpádot gyanúsították meg. Sátor számlájára a gyilkosság megrendelését írták, a Raisz fivérek a gyilkos fegyvereket biztosíthatták be, Szamaránszky pedig egyike volt a három tettesnek, akik behatoltak a Fontánába.

2011-ben további három személyt gyanúsított meg a rendőrség, közülük már csak a magyarországi Haris Sándor él, Reisz Andort 2006-tól, Szerencsés Zoltánt pedig az ezredforduló óta kezelik eltűnt személyként. A gyanúsítottak listája 2012 nyarán Bodoky Károly, valamint V. Richárd nevével lett teljes. A tíz gyanúsított közül hárman hivatalosan is halottnak vannak nyilvánítva, négyüket pedig eltűntként kezelik, de nagy a valószínűsége annak, hogy ők sem élnek már. A három ma is élő gyanúsított közül ketten lehettek tagjai a merényletet elkövető gépfegyveres támadóknak, konkrétan Bodoky Károly és Haris Sándor "Turek". A harmadik feltételezett tettes, Szamaránszky Árpád "Paprika" 2005-ben autóbalesetben vesztette életét.

A Döcher-gyilkosság is terítékre kerül

A pénteki sajtótájékoztató egyik témája az 1999-ben megölt Döcher György ügye lesz. A magyar Nemzeti Nyomozó Iroda december végén befejezte be a nyomozást az ügyben: a gyanú szerint a „Csontkezűnek” hívott Döcher Györgyöt és testőrét több mint húsz évvel ezelőtt Turek ölette meg Sátor Lajos segítségével. A magyar ügyészség december utolsó napjaiban emelt vádat a Budapesten történt kettős emberölés gyanúsítottjaival szemben.

Döchert és bolgár testőrét, „Bulgár Misit” 1999. február 2-án ölték meg egy Scorpion típusú géppisztollyal Budapest XV. kerületében. Akkor a magyar rendőrség bizonyítékok hiányában megszüntette a büntetőeljárást, 2021 augusztusában viszont a szlovák és a magyar rendőrök olyan információkhoz jutottak, amelyek indokolttá tették az 1999-es Döcher-gyilkosság vizsgálatának folytatását.

Ennek következtében került őrizetbe október 8-án Budapasten Haris Sándor "Turek", aki korábban hivatalosan nevet változtatott, és Debreceni Alexként élte életét Magyarországon. A nyomozók szerint Turek volt az, aki 1999-ben megszólította Sátor Lajost, hogy a dunaszerdahelyi alvilági vezér segítsen neki meggyilkolni Döchert. Sátor Lajos a Döcher-gyilkosság elkövetésével saját embereit, a Paprika néven ismert Szamaránszky Árpádot, valamint Bodoky Károlyt bízta meg.

A nyomozati anyag szerint Sátor a Döcher-gyilkosságért cserébe azt kérte Turektől, hogy segítsen Dunaszerdahelyen meggyilkolni riválisát, Pápay Tibort. A merénylet célja az volt, hogy Sátor visszatérhessen magyarországi száműzetéséből Dunaszerdahelyre, és átvegye ott az alvilág irányítását. A dunaszerdahelyi tízes leszámolásra alig két hónappal a Döcher-gyilkosság után, 1999. március 25-én került sor.


(parameter)