Valaki fizetéstől fizetésig él Szlovákiában, de sokan nem tudnak gazdálkodni bevételeikkel

2016. május 7. - 09:05 | Belföld

A Szlovákiában élők 32 százaléka fizetéstől fizetésig él és 1 eurót sem képes megspórolni, míg további 34 százalékuk fizetésének mindössze 10 százalékát tudja eltenni - derül ki a Focus és a Nadácia Partners felméréséből.

A felmérés szerint ennek oka az át nem gondolt fogyasztás és a hiányos áttekintés a kiadásokban. Az is kiderült, hogy hová megy el a legtöbb pénz a háztartásokból.

A felmérésben résztvevők 67 százaléka gondolja úgy, hogy át tudja tekinteni pénzügyeit annak ellenére, hogy 52 százalékuk nem vezet rendszeres áttekintést a bevételről és a kiadásról. Szintén kiderült, hogy a háztartások 63 százalékában nagyobb a fogyasztás, mint bevételüknek 40 százaléka. A háztartások mindössze 15 százalékánál az összbevétel 20-40 százalékát képezi a kiadás.

Martin Gduľa pénzügyi tanácsadó szerint gyakran tévesen gondoljuk úgy, hogy az életszínvonalunkra csak bevételünkkel és annak növelésével lehetünk hatással. Állítása szerint paradox módon nem a bevétel a döntő szerep, hanem az, hogy tudjuk kordában tartani a kiadásainkat.

„A bevétel nagyságát gyakran nehezebb befolyásolni, mint a kiadásokat. Ehhez azonban alapos áttekintésre van szükségünk a háztartás pénzforgalmára“ - mondta Gduľa, aki szerint a legkritikusabb részt az át nem gondolt háztartásbeli fogyasztás képezi. A legtöbb pénz az élelmiszerre és a lakásra megy el, de az elszámolás nagyobb részét képezi a kozmetikumok és ruhák vásárlása, illetve a szabadtevékenységek finanszírozása.

A felmérés szerint egy átlagos háztartásban havonta 218 euró megy el az élelmiszerre, a lakásra 157 euró, a közlekedésre 51 euró, míg a ruházatra 49. További 36 euró képezi a drogériát és higiéniai eszközöket, valamint 34 euró a telekommunikációs fizetéseket.

Gduľa szerint a probléma fő forrása az, hogy az emberek nem ismerik elég alaposan a kiadásaikat és helytelen financiális szokásaik vannak. „Ha megnézzük a bevételeket és a kiadásokat, akkor hatalmas tartalékokra bukkanhatunk. Első lépésként elemezni kell a háztartás pénzforrását, valamint megismerni a kiadások struktúráját. Második lépésként határozzuk meg az optimális gazdálkodást, ahol a fő szabály: tartalékolom és csak aztán költök. Harmadik lépésként 10:20:30:40 százalékos arányban osszuk fel a bevételünket. A bevétel 10 százalékát képezze a tartalék, 20 százalékát pedig tegyük félre a következő bevétel biztosítására és a nyugdíjra. A bevétel 30 százalékát képezze a számlák kifizetése. A háztartásbeli fogyasztásoknak nem szabadna túllépniük a 40 százalékot“ - magyarázta Gduľa.

webnoviny.sk/para

Címkék: fizetés, kiadás, bevétel